Przepisy z kozim serem

100 przepisów

Ser kozi to niezwykle aromatyczny składnik wielu wytrawnych dań. Może być on stosowany zarówno w sałatkach, jak i różnego rodzaju warzywach faszerowanych, zapiekankach, zupach czy nawet naleśnikach na słono. Charakterystyczny smak sera koziego doskonale zgrywa się również ze smażoną lub pieczoną rybą. Składnik ten jest pełen cennych wartości odżywczych, dzięki czemu dołączenie go do swojego jadłospisu w dowolnej postaci to zdecydowanie dobry pomysł. Zebraliśmy przepisy z kozim serem. 

Przepisy z kozim serem

Ser kozi: właściwości

Ser kozi, jak sama nazwa mówi, powstaje z wykorzystaniem mleka koziego. Ten biały produkt o dosyć kruchej konsystencji zawiera wiele cennych składników odżywczych pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Są to, między innymi, wapń, mangan, selen, żelazo, witamina D, A, K, B i E, potas, fosfor oraz magnez. W tym składniku można znaleźć także niewielką ilość witamin z grupy B. Ser kozi stanowi również idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej ze względu na ciekawy smak i dużą zawartość białka. Pod wpływem wysokiej temperatury składnik ten rozpuszcza się, dlatego sprawdza się doskonale we wszystkich potrawach zapiekanych.

Warto również wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sera koziego. Różnią się one od siebie zarówno pod względem twardości, jak i dokładnej zawartości konkretnych wartości odżywczych. Wyróżnia się bowiem zarówno pleśniowe sery kozie, jak i gatunki przypominające nieco twaróg.

Jak zrobić ser kozi?

Ser kozi można zrobić samodzielnie, jednak jest to bardzo czasochłonny proces. Nie wystarczy bowiem samo mleko w odpowiedniej ilości. Do zrobienia sera we własnym domu będziesz potrzebować również bakterii mlekowych, chlorku wapnia, podpuszczki, soli morskiej oraz przypraw. Po zagotowaniu mleka i dodania bakterii oraz podpuszczki należy odczekać 8-12 godzin, co jest dopiero pierwszą przerwą w całym procesie. W tym czasie płyn powinien być trzymany w temperaturze około 30 stopni, a po jego upłynięciu zamieni się on w gładką masę z pływającą serwatką. Uzyskaną konsystencję należy uformować w odpowiedni kształt i wycisnąć z nadmiaru wilgoci. Po dodaniu przypraw konieczne jest również odczekanie, aż ser dojrzeje. Czas ten jest naprawdę długi i często wynosi około 2 tygodnie.

Samodzielna produkcja sera koziego jest mało wydajna. Z około 3 litrów mleka można uzyskać 25 dag gotowego produktu, jednak czas oczekiwania jest naprawdę długi. Jeśli jednak chcesz spróbować własnych sił, istnieją liczne przepisy na samodzielne stworzenie sera koziego. Obejmują one różne metody odcedzania, przyprawiania i samego gotowania, dlatego każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie.

Ser kozi: co zrobić z koziego sera?

Ser kozi charakteryzuje się bardzo ciekawym smakiem, dlatego może on stanowić dodatek do wielu dań na słono. Doskonałym przykładem przepisu z wykorzystaniem tego produktu jest pizza z batatem i serem kozim, do której można dodać również mozzarellę lub inne gatunki takiego nabiału. Kozi ser stanowi jednak, przede wszystkim, ważny element wielu sałatek, również tych z użyciem makaronu i kaszy. Komponuje się on doskonale z owocami, orzechami oraz sałatą. Kozi ser może być wykorzystywany również w naleśnikach na słono z dodatkiem wielu innych warzyw oraz klasycznych tostach. Ze względu na możliwość łatwego rozpuszczania, składnik ten ma swoje zastosowanie także w nadziewanych mięsach i warzywach.

Kozi ser może wchodzić nie tylko w skład dań głównych, lecz także przystawek. Można go podawać w podstawowej formie z dodatkiem różnego rodzaju past warzywnych lub owocowych. Ten gatunek sera sprawdza się bowiem doskonale w połączeniu ze słodyczą niektórych owoców, od brzoskwini, przez melony, aż po figi. Wszystko za sprawą jego wyrazistego smaku, który znacznie różni się od zwykłych, żółtych serów.

Czy ser kozi ma laktozę?

Jak każdy ser, również ten stworzony z mleka koziego zawiera laktozę. Jest jej jednak znacznie mniej niż w przypadku krowich produktów mlecznych. Ser kozi posiada również niewielkie cząsteczki tłuszczu, dlatego lepiej się trawi i jest delikatniejszy dla układu pokarmowego. Taki rodzaj sera jest produkowany w 100% z koziego mleka bogatego w wiele witamin i minerałów, dlatego nie potrzebuje on żadnych dodatków szkodliwych dla ludzkiego organizmu i powodujących problemy trawienne.

Ser kozi a cholesterol

Czy ser kozi jest zdrowy? Ten gatunek sera ma wiele właściwości korzystnych dla ludzkiego organizmu. Tłuszcz zawarty w takim produkcie mlecznym nie odkłada się w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej i jest bardzo łatwo przyswajany. Posiada on jednak jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ser kozi jest naturalnie homogenizowany przez nasz organizm, dlatego może on obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. W ten sposób minimalizuje on ryzyko wystąpienia zawału serca oraz wielu chorób układu krążenia. Jest to zupełnie przeciwne działanie do klasycznych serów żółtych, dlatego ich kozi odpowiednik może z powodzeniem być stosowany przez osoby ze zbyt wysokim cholesterolem. Warto jednak wiedzieć, że od serów żółtych różni się on również ceną, która potrafi być nawet kilkukrotnie wyższa.

Artykuły powiązane

Carpaccio z buraka
15.05.2020

Carpaccio z buraka i nie tylko - nietypowe wersje mięsnego klasyka

Carpaccio z buraka jest fantastyczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu z mięsem w roli głównej. Przygotujecie je w kilka chwil i świetnie sprawdzi się w roli przystawki. Rozbudzi apetyt na kolejne dania, może też być ciekawą formą podania sałatki. Carpaccio z buraka jest zdrowe i pyszne. Sprawdźcie nasze pomysły na to danie.

Damian Kordas
01.05.2020

Damian Kordas – kwestionariusz kulinarny

Gotuje z uśmiechem i prawdziwą pasją. Damian Kordas, autor książek kulinarnych i zwycięzca czwartej edycji programu „MasterChef Polska”, sztuki kulinarnej uczył się pod okiem babci, a dziś sam podpowiada, jak smacznie łączyć dobrze znane i nowe produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada nam, jak poznaje smaki w trakcie podróży, gdzie spróbował pierwszy raz móżdżku i bez jakiego gadżetu w kuchni nie wyobraża sobie gotowania.

sebastian-wilczek-slider
17.04.2020

Sebastian Wilczek – kwestionariusz kulinarny

Sebastian Wilczek, kucharz z grupy polskich młodych szefów kuchni, wyróżnia się energią i nietuzinkowymi pomysłami w kuchni. Na warsztatach nie uczy przepisów, a techniki gotowania i umiejętności łączenia składników. Sezonowość, wytrwałość i termometr – to jedne z wątków, o których chef Sebastian Wilczek opowiedział nam w cyklu „Człowiek od kuchni”.

Bundz
15.04.2020

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Mehana Sozopol - kuchnia bułgarska
11.09.2019

Kuchnia bułgarska w Mehana Sozopol

Sałatka szopska, treściwe dania mięsne, figi pod różna postacią i wszechobecne róże, które w kuchni zajmują znaczące miejsce - tak można streścić specjały, z których słynie kuchnia bułgarska, zwłaszcza okolice miejscowości Sozopol. Odwiedziłam jedną z restauracji - Mehana Sozpol ugościła nas nie tylko smakami.

Reginabar
22.05.2019

Niech uczta trwa! Z wizytą w Reginabar

Pizza obok sosu hoisin niektórych zaskakuje i dezorientuje. Tym bardziej, kiedy okazuje się, że to nie kuchnia prosto z Włoch czy prosto z Chin, ale z Nowego Jorku, gdzie tak wymyślili ją emigranci. Może być albo bardzo dobrze, albo bardzo źle, nic pomiędzy. Odwiedzamy Reginabar i sprawdzamy, jak smakuje mariaż chińsko-włoski w USA.

Letnia sałatka
16.08.2018

Królowe i królowie lata – owoce i warzywa, bez których nie ma wakacji

Są soczyste i intensywne w smaku. Uwodzą kolorami i zapachem! Owoce, warzywa, grzyby tylko teraz smakują tak wyjątkowo i bogato. Środek lata to czas, kiedy kilka prostych produktów wystarcza, żeby przygotować wyszukaną ucztę. Dobierz smaki tak, aby wzajemnie się uzupełniały i podkreślały - w myśl idei foodpairingu. A jeśli pojawiają się ciekawe smakowe połączenia, to i muszą być wyszukane trunki! Sprawdź, co można przygotować o tej porze roku!

Gofry z bitą śmietaną? Wolę z owocami!
12.06.2018

Idealne gofry - chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Sprawdziłam wiele przepisów - ten jest niezawodny!

Przez ostatnie dwa lata zjadłam więcej gofrów niż większość z was kiedykolwiek. Marzyłam o tym, żeby móc zawsze cieszyć się ich chrupiącą kratką bez wychodzenia z domu. Gofrownicę zażyczyłam sobie w prezencie urodzinowym i wszyscy wróżyli, że albo szybko mi się znudzi, albo doprowadzi do znacznego wzrostu wagi. Ani jedno, ani drugie się nie wydarzyło.