Spód z ciasta francuskiego, nadzienie z pomidorów, koziego sera - pyszna tarta pomidorowa gotowa!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.46 z 151 głosów)
Pomidorki kroimy na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórą przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry, blanszujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy.
Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, smarujemy musztardą. Cukinię układamy na cieście.
Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem kozim (50 g), solą i pieprzem, wylewamy na placek. Na wierzchu rozkładamy pomidorki i krążki roladki koziego sera.
Pieczemy 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 6/2017
Podobne przepisy: tartyPorady
Dojrzewające kozie sery pleśniowe: produkowane są w formie roladek porośniętych delikatną, białą pleśnią. Wyczuwalne są orzechowe i grzybowe aromaty, charakteryzują się płynną konsystencją wewnątrz, a ich miąższ przybiera kremowy odcień.
Zobacz też: tarta z brokułami
Komentarze