Tarta pomidorowa

Spód z ciasta francuskiego, nadzienie z pomidorów, koziego sera - pyszna tarta pomidorowa gotowa!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 151 głosów)

Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pomidorki kroimy na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórą przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry, blanszujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy.

  • 2.

    Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, smarujemy musztardą. Cukinię układamy na cieście.

  • 3.

    Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem kozim (50 g), solą i pieprzem, wylewamy na placek. Na wierzchu rozkładamy pomidorki i krążki roladki koziego sera.

  • 4.

    Pieczemy 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 6/2017

Porady

Dojrzewające kozie sery pleśniowe: produkowane  są w formie roladek porośniętych delikatną, białą pleśnią. Wyczuwalne są orzechowe  i grzybowe aromaty, charakteryzują się płynną konsystencją wewnątrz, a ich miąższ przybiera kremowy odcień.

Zobacz też: tarta z brokułami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy