Carpaccio z buraków to lekkie danie w stylu włoskim – doskonałe na przystawkę lub kolację. Możecie je podać ze świeżą bagietką, która maczana w oliwie i słodkich sokach z pieczonego buraka smakuje wprost wybornie. Z poniższego przepisu zrobicie carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi.
Stockfood
(średnia 4.45 z 173 głosów)
Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Buraki w całości owijamy folią aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy na 60 min.
Studzenie i krojenie w plasterki: upieczone buraki wyjmujemy z folii i odstawiamy do ostygnięcia (czas potrzebny na ostygnięcie nie jest uwzględniony w przepisie). Gdy są zimne, obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy je na talerzu.
Ser kozi: kruszymy go na małe kawałki i rozkładamy na plastrach buraka.
Dodatki: na wierzch carpaccio z buraków kładziemy garść roszponki i posiekane orzechy włoskie.
Dressing: carpaccio posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Porady
- Orzechy włoskie można podprażyć na suchej patelni przez ok. 5–7 minut.
- Sok z cytryny możecie zastąpić octem balsamicznym.
- W przepisie podane są składniki na dwie porcje carpaccio z buraków. Możecie je przygotować na jednym dużym półmisku lub na dwóch płaskich okrągłych talerzach.
- Do carpaccio z buraka pasują też inne sery, np. feta, ricotta, parmezan lub Grana Padano.
- Zamiast roszponki możecie położyć na wierzch świeżą rukolę.
- Orzechy można zastąpić prażonymi migdałami lub pestkami słonecznika.
Pierwotnie carpaccio odnosiło się do potrawy z surowej wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki. Pomysł na danie zrodził się przed wojną w słynnym Harry's Bar w Wenecji. Przygotował je Giuseppe Cipriani dla pewnej arystokratki chorującej na anemię.
Nazwa carpaccio pochodzi od nazwiska malarza, Vittore Carpaccia, którego wystawa odbywała się w Wenecji akurat wtedy, gdy Giuseppe stworzył danie. Kreatywny właściciel baru był także autorem koktajlu Bellini (prosecco z sokiem brzoskwiniowym), który do tej pory jest popularny nie tylko we Włoszech.
Obecnie carpaccio oznacza sposób serwowania potrawy w postaci bardzo cienkich plastrów. W restauracjach możemy otrzymać carpaccio z ośmiornicy, łososia, dzika lub kaczki, a także wersje wegetariańskie – carpaccio z buraka, awokado lub ananasa.
Carpaccio najczęściej polewane jest oliwą z dodatkiem cytryny, ale można też dodać:
Buraki, nie tylko w postaci carpaccio, pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Hamują oznaki starzenia się i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Zawierają dużo witaminy C, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także wapń, żelazo i magnez.
Buraki pomagają zwalczyć zmęczenie i senność – są szczególnie przydatne w czasie przesilenia wiosennego i jesiennego, kiedy dopada nas znużenie i apatia. Sok z kiszonych buraków to skuteczne remedium na przeziębienie i pomaga zwalczyć kaszel.
Komentarze