Omlet z ziołami i kozim serem

Wiosenny omlet poleca się na śniadanie. Jest lekki i puszysty, ale nie dajcie sie zwieść - syci na długo!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • duża cukinia, grubo starta i odciśnięta
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 5 dag twarogu koziego
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę
  • 6 oliwek kalamata, przepołowionych
  • 2 garści baby szpinaku lub rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Łyżeczkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy dymkę i cukinię, oprószamy solą. Smażymy, często mieszając, aby zmiękczyć cukinię i odparować nadmiar wilgoci. Warzywa przekładamy do miski. Wycieramy patelnię.
  2. Jajko ubijamy z łyżką wody, połową ziół i odrobiną czarnego pieprzu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę jajeczną i poruszamy patelnią, aby cienko rozlać jajko na całej powierzchni. Smażymy przez kilka minut, wykładamy na talerz i powtarzamy czynności, przygotowując drugi omlet.
  3. Na omletach rozsmarowujemy kozi ser, na wierzch kładziemy mieszankę cukinii z dymką, pomidory, oliwki i szpinak lub rzeżuchę. Składamy omlet na pół. Alternatywnie, rozkładamy wszystko na omlecie i pozostawiamy otwarty.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
Śniadanie Omlet kozi ser
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy