Kruche pieczone pierożki z serem kozim

Wegetariańskie przepisy nie muszą być nudne! Chrupiące pierożki z serem kozim z kruchego ciasta są tego dowodem! Smakują pysznie na gorąco i na zimno.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kruche ciasto Pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)


Składniki:

  • ciasto: pół kostki masła, zimnego
  • 2 łyżki śmietany + do posmarowania
  • pół łyżeczki soli
  • 20 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka sezamu + do posypania
  • farsz: łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki posiekanych młodych listków ziół (oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia)
  • mała papryka, drobno pokrojona
  • pół szklanki oliwek, pociętych w plasterki
  • pomidor, obrany i pokrojony
  • 15–20 dag solankowego sera koziego
  • 3 łyżki twardego sera koziego lub parmezanu, startego
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: masło siekamy na malutkie kawałki, rozgniatamy ze śmietaną i solą, dodajemy mąkę, proszek i sezam, zagniatamy szybko nieklejące się do rąk ciasto. Owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 godz.
  • Na farsz: na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy czosnek i zioła. Prażymy przez chwilę, dodajemy paprykę, prażymy, aż zmięknie. Dodajemy oliwki, a po minucie – pomidora. Smażymy, aż odparuje z niego sok.
  • Odstawiamy, studzimy, wkruszamy tyle sera koziego, aby powstał gęsty farsz, dosypujemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki (okrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy). Na każdy nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy ozdobnie. Smarujemy śmietaną rozcieńczoną wodą, posypujemy dodatkowym sezamem i pieczemy w temp. 190°C na złoty kolor.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Zobacz też: Pierogi i pierożki świata. Gyoza, ravioli, chinkali i inne propozycje

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy