Orzeźwiający i lekki koktajl w wytrawnej wersji - smoothie z ogórka.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Porady
Mleko kozie: białe do lekko kremowego, w smaku słodkawe, delikatne z charakterystyczną, kozią „końcówką”, praktycznie bez zapachu lub z lekkim aromatem. Mleko kozie i jego przetwory dzięki charakterystycznej, wyłącznej dla siebie florze bakteryjnej (podobnej do spotykanej w jogurtach) skuteczniej od innych odkwaszają nasz organizm i chronią przed szkodliwymi mikroorganizmami. Dzięki drobniejszej strukturze tłuszczu mleko kozie i ser kozi są lżej strawne niż produkty z mleka krowiego – łatwiej przyswajalne i chudsze, przez co automatycznie zdrowsze. Zawierają więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu i potasu. Jest to absolutna zaleta dla diety osoby dorosłej.
Zobacz też: blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli
Komentarze