Tarta dyniowa z czosnkiem
Tarta dyniowa z czosnkiem - Przepis na Tarta dyniowa z czosnkiemKruchy migdałowy spód, dyniowe nadzienie i spora ilość czosnku - tarta w takim wydaniu będzie pysznym pomysłem na obiad lub kolację. Całość podkręci też dodatek cheddara i sera koziego.

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
tarty
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 4.55 z 170 głosów)
Składniki:
- wypełnienie: 250 g dyni piżmowej ze skórą
- 3 średnie główki czosnku, obrane ząbki
- 3 łyżki masła, łyżka płynnego miodu
- łyżka octu z jabłek
- sól, pieprz czarny
- 2 jajka
- 7 łyżek pełnotłustego jogurtu
- 50 g tartego dojrzałego cheddara
- 70 g koziego sera z pleśnią
- 3 łyżeczki posiekanego estragonu
- ciasto: 400 g zmielonych drobno migdałów
- łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 jajka
Kroki wykonania:
- Na wypełnienie: dynię pokrojoną na kawałki pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.
- Na ciasto: zagniatamy je z podanych składników. Rozwałkowujemy na grubość 3 mm pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, tak aby wylepić formę na tartę o śr. 24 cm. Przykrywamy pergaminem, posypujemy strączkowymi i wstawiamy do lodówki na 20 min.
- Pieczemy 10 min, usuwamy strączkowe i pieczemy kolejne 10 min. Odstawiamy.
- Czosnek umieszczamy na małej patelni z kilkoma łyżkami wody. Dusimy przez kilka minut, aż będzie miękki. Dodajemy masło, zwiększamy ogień i gotujemy, aż woda odparuje, a czosnek zacznie się złocić. Dolewamy miód, ocet jabłkowy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 min, aż większość płynu odparuje, a ząbki będą pokryte ciemnym syropem.
- Z dyni odcinamy skórę, a miąższ kroimy na 2-cm kawałki.
- Jajka ubijamy z jogurtem i startym cheddarem wraz ze szczyptą soli i pieprzem. Masę przekładamy na przygotowany spód.
- Kozi ser kroimy na kawałki i wraz z karmelizowanym czosnkiem układamy na tarcie, skrapiamy syropem z czosnku i posypujemy estragonem. Temperaturę zmniejszamy do 170°C i pieczemy tartę przez 30 min, aż nabierze złotego koloru.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Polecamy również: zupa z dyni
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godz 20 minut
Porcja: 160 kcal
Tarta dyniowa
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 460 kcal
Tarta jabłkowo-dyniowa
Czas przygotowania:
50 min.

Smaczna zapiekanka z dynia w roli glównej.
Zapiekanka dyniowa
Czas przygotowania:
30 min.

Pieczona dynia w duecie z serem pleśniowym, fetą i szałwią !
Tarta dyniowa z serem pleśniowym
Czas przygotowania:
60 min.

Dyniowa babka
Dyniowa babka
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
30 min.

Najprostszy przepis na szpinak to szpinak z czosnkiem i śmietaną. Rozpływa się w ustach, pasuje idealnie do różnych odmian makaronu, ale taki szpinak może być też podany z ziemniakami i sztuką mięsa.
Szpinak z czosnkiem i śmietaną
Czas przygotowania:
120 min.

Smak ciasta mnie pozytywnie zaskoczył... wytrawny spód i słodka delikatna piankowa masa na górze.
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Czas przygotowania:
2880 min.

Przepis kulinarny na grzyby marynowane: podgrzybki z czosnkiem