Kruchy migdałowy spód, dyniowe nadzienie i spora ilość czosnku - tarta w takim wydaniu będzie pysznym pomysłem na obiad lub kolację. Całość podkręci też dodatek cheddara i sera koziego.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.55 z 170 głosów)
Na wypełnienie: dynię pokrojoną na kawałki pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.
Na ciasto: zagniatamy je z podanych składników (mąka, masło 45 g, sól). Rozwałkowujemy na grubość 3 mm pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, tak aby wylepić formę na tartę o śr. 24 cm. Przykrywamy pergaminem, posypujemy strączkowymi i wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczemy 10 min, usuwamy strączkowe i pieczemy kolejne 10 min. Odstawiamy.
Czosnek umieszczamy na małej patelni z kilkoma łyżkami wody. Dusimy przez kilka minut, aż będzie miękki. Dodajemy masło, zwiększamy ogień i gotujemy, aż woda odparuje, a czosnek zacznie się złocić. Dolewamy miód, ocet jabłkowy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 min, aż większość płynu odparuje, a ząbki będą pokryte ciemnym syropem.
Z dyni odcinamy skórę, a miąższ kroimy na 2-cm kawałki.
Jajka ubijamy z jogurtem i startym cheddarem wraz ze szczyptą soli i pieprzem. Masę przekładamy na przygotowany spód.
Kozi ser kroimy na kawałki i wraz z karmelizowanym czosnkiem układamy na tarcie, skrapiamy syropem z czosnku i posypujemy estragonem. Temperaturę zmniejszamy do 170°C i pieczemy tartę przez 30 min, aż nabierze złotego koloru.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Podobne przepisy: tartyPorady
Polecamy również: zupa z dyni
Komentarze