Tarta dyniowa z czosnkiem

Kruchy migdałowy spód, dyniowe nadzienie i spora ilość czosnku - tarta w takim wydaniu będzie pysznym pomysłem na obiad lub kolację. Całość podkręci też dodatek cheddara i sera koziego.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • wypełnienie: 250 g dyni piżmowej ze skórą
  • 3 średnie główki czosnku, obrane ząbki
  • 3 łyżki masła, łyżka płynnego miodu
  • łyżka octu z jabłek
  • sól, pieprz czarny
  • 2 jajka
  • 7 łyżek pełnotłustego jogurtu
  • 50 g tartego dojrzałego cheddara
  • 70 g koziego sera z pleśnią
  • 3 łyżeczki posiekanego estragonu
  • ciasto: 400 g zmielonych drobno migdałów
  • łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Na wypełnienie: dynię pokrojoną na kawałki pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.
  2. Na ciasto: zagniatamy je z podanych składników. Rozwałkowujemy na grubość 3 mm pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, tak aby wylepić formę na tartę o śr. 24 cm. Przykrywamy pergaminem, posypujemy strączkowymi i wstawiamy do lodówki na 20 min.
  3. Pieczemy 10 min, usuwamy strączkowe i pieczemy kolejne 10 min. Odstawiamy.
  4. Czosnek umieszczamy na małej patelni z kilkoma łyżkami wody. Dusimy przez kilka minut, aż będzie miękki. Dodajemy masło, zwiększamy ogień i gotujemy, aż woda odparuje, a czosnek zacznie się złocić. Dolewamy miód, ocet jabłkowy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 min, aż większość płynu odparuje, a ząbki będą pokryte ciemnym syropem.
  5. Z dyni odcinamy skórę, a miąższ kroimy na 2-cm kawałki.
  6. Jajka ubijamy z jogurtem i startym cheddarem wraz ze szczyptą soli i pieprzem. Masę przekładamy na przygotowany spód.
  7. Kozi ser kroimy na kawałki i wraz z karmelizowanym czosnkiem układamy na tarcie, skrapiamy syropem z czosnku i posypujemy estragonem. Temperaturę zmniejszamy do 170°C i pieczemy tartę przez 30 min, aż nabierze złotego koloru.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze