Tarta dyniowa z czosnkiem

Ocena:

4.55 (170)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kruchy migdałowy spód, dyniowe nadzienie i spora ilość czosnku - tarta w takim wydaniu będzie pysznym pomysłem na obiad lub kolację. Całość podkręci też dodatek cheddara i sera koziego.

Składniki:

  • dynia  250 g

  • czosnek  30 ząbków

  • masło  90 g

  • miód  15 ml

  • ocet jabłkowy  15 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • jajka  4 szt.

  • jogurt  105 ml

  • cheddar  50 g

  • kozi ser  70 g

  • estragon  15 g

  • mąka migdałowa  400 g

  • sól morska  5 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • syrop klonowy  3 ml

Tarta dyniowa z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na wypełnienie: dynię pokrojoną na kawałki pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.

  • Krok 2:

    Na ciasto: zagniatamy je z podanych składników (mąka, masło 45 g, sól). Rozwałkowujemy na grubość 3 mm pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, tak aby wylepić formę na tartę o śr. 24 cm. Przykrywamy pergaminem, posypujemy strączkowymi i wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczemy 10 min, usuwamy strączkowe i pieczemy kolejne 10 min. Odstawiamy.

  • Krok 3:

    Czosnek umieszczamy na małej patelni z kilkoma łyżkami wody. Dusimy przez kilka minut, aż będzie miękki. Dodajemy masło, zwiększamy ogień i gotujemy, aż woda odparuje, a czosnek zacznie się złocić. Dolewamy miód, ocet jabłkowy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 min, aż większość płynu odparuje, a ząbki będą pokryte ciemnym syropem.

  • Krok 4:

    Z dyni odcinamy skórę, a miąższ kroimy na 2-cm kawałki.

  • Krok 5:

    Jajka ubijamy z jogurtem i startym cheddarem wraz ze szczyptą soli i pieprzem. Masę przekładamy na przygotowany spód.

  • Krok 6:

    Kozi ser kroimy na kawałki i wraz z karmelizowanym czosnkiem układamy na tarcie, skrapiamy syropem z czosnku i posypujemy estragonem. Temperaturę zmniejszamy do 170°C i pieczemy tartę przez 30 min, aż nabierze złotego koloru.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Polecamy również: zupa z dyni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne