8 małych serków kozich z pleśnią lub 8 krążków z serkowej rolady
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
smażenie
Naleśniki zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Paprykę układamy na blasze, oprószamy cienko cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wyjmujemy, przekładamy do naczynia, które szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na 20 min, po czym zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski. Jajka roztrzepujemy z piwem, olejem, dodajemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu.
Mieszamy dokładnie, by nie było grudek, odstawiamy na 20 min. Smażymy na maśle 8 cienkich naleśników, każdy składamy w trójkąt, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym złożonym naleśniku kładziemy listki szpinaku, plaster szynki, kawałki papryki oraz krążek koziego serka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy chwilę w temp. 200°C, aż serek zmięknie. Podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Komentarze