Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (162)
Kozi ser nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku, to nowa wersja klasyki.
szynka 8 plasterków
jajka 4 szt.
masło 15 g
kozi ser 120 g
mąka pszenna 250 g
olej 30 ml
czerwona papryka 2 szt.
szpinak 25 g
sól 3 g
pieprz 2 g
cukier puder 3 g
piwo 250 ml
Papryka: układamy ją na blasze i oprószamy cienko cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wyjmujemy, przekładamy do naczynia, które szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na 20 min, po czym zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski.
Ciasto na naleśniki: jajka roztrzepujemy z piwem i olejem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Odstawiamy na 20 min.
Smażenie: na gorącą patelnię posmarowaną masłem wylewamy ciasto. Smażymy 8 cienkich naleśników.
Zapiekanie: składamy naleśniki w trójkąt. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym z nich kładziemy listki szpinaku, plaster szynki dojrzewającej, kawałki papryki oraz krążek koziego serka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy chwilę w temp. 200°C, aż serek zmięknie. Podajemy od razu.
Porady
Sprawdź przepis na: młode ziemniaki faszerowane kozim serem