Naleśniki zapiekane z kozim serem

Ocena:

4.49 (162)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kozi ser nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku, to nowa wersja klasyki.

Składniki:

  • szynka  8 plasterków

  • jajka  4 szt.

  • masło  15 g

  • kozi ser  120 g

  • mąka pszenna  250 g

  • olej  30 ml

  • czerwona papryka  2 szt.

  • szpinak  25 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • cukier puder  3 g

  • piwo  250 ml

Naleśniki zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Papryka: układamy ją na blasze i oprószamy cienko cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wyjmujemy, przekładamy do naczynia, które szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na 20 min, po czym zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski. 

  • Krok 2:

    Ciasto na naleśniki: jajka roztrzepujemy z piwem i olejem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Odstawiamy na 20 min.

  • Krok 3:

    Smażenie: na gorącą patelnię posmarowaną masłem wylewamy ciasto. Smażymy 8 cienkich naleśników.

  • Krok 4:

    Zapiekanie: składamy naleśniki w trójkąt. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym z nich kładziemy listki szpinaku, plaster szynki dojrzewającej, kawałki papryki oraz krążek koziego serka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy chwilę w temp. 200°C, aż serek zmięknie. Podajemy od razu.

Porady

Sprawdź przepis na: młode ziemniaki faszerowane kozim serem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne