Naleśniki zapiekane z kozim serem

Kozi ser nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku, to nowa wersja klasyki.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • szczypta cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3–4 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • masło do smażenia
  • garść liści świeżego szpinaku
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • 8 małych serków kozich z pleśnią lub 8 krążków z serkowej rolady
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Paprykę układamy na blasze, oprószamy cienko cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wyjmujemy, przekładamy do naczynia, które szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na 20 min, po czym zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski. Jajka roztrzepujemy z piwem, olejem, dodajemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu.
  2. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek, odstawiamy na 20 min. Smażymy na maśle 8 cienkich naleśników, każdy składamy w trójkąt, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym złożonym naleśniku kładziemy listki szpinaku, plaster szynki, kawałki papryki oraz krążek koziego serka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy chwilę w temp. 200°C, aż serek zmięknie. Podajemy od razu.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Wskazówki

Sprawdź przepis na: młode ziemniaki faszerowane kozim serem

naleśniki szynka kozi ser
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze