Sernik z czekoladą i toffi

Sernik z czekoladą i toffi to spełnienie marzeń każdego łasucha. Spód z ciasteczek amaretti doda migdałowego smaku i aromatu. Sernik z czekoladą i toffi to wspaniała propozycja na świąteczny stół.

serniki

Czas przygotowania:
105 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • spód: 2 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti
  • 8 łyżek masła
  • stopionego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • masa serowa: 340 ml kremowego koziego serka
  • 250 g cukru
  • 450 g kwaśnej gęstej śmietany 22%
  • w temperaturze pokojowej
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 120 g gorzkiej czekolady w pastylkach
  • 170 g cukierków toffi

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Do tortownicy o śr. 26 cm wrzucamy okruchy ciastek
  • wlewamy masło
  • wsypujemy cukier i sól
  • mieszamy i ugniatamy palcami
  • tworząc spód pod sernik. Pieczemy 15–18 min. Studzimy całkowicie.
  • Na masę serową: kremowy serek miksujemy z cukrem na średniej prędkości przez 1 min. Dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy
  • aż wszystko się połączy. Wlewamy kremówkę i łączymy. Wbijamy jajka
  • mieszamy ręcznie i dodajemy ekstrakt wanilii. Masę serową dzielimy na 3 części: jedną o wielkości 2/3 i dwie o wielkości po 1/3 masy wyjściowej. Pastylki czekoladowe i toffi umieszczamy w dwóch oddzielnych naczyniach i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do 1/3 masy serowej wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy
  • do drugiej 1/3 roztopione toffi i także mieszamy. Ostatnią
  • największą część masy serowej pozostawiamy białą.
  • Dno i boki formy owijamy od zewnątrz dużym kawałkiem folii aluminiowej. Do tak przygotowanej formy wkładamy za pomocą dużej łyżki poszczególne masy serowe
  • tworząc kolorowe plamy obok siebie. Za pomocą długiego drewnianego szpikulca przeciągamy po masie
  • tworząc piękne mozaikowe wzory.
  • Formę z ciastem wstawiamy do dużej brytfanny
  • wlewamy do niej taką ilość ciepłej wody
  • aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz. 20 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Wyjmujemy ciasto z brytfanny i chłodzimy na kratce. Odcinamy nożem boki sernika
  • przykrywamy formę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy