Zupa krem z wiosennych listków, z jajkiem i kozią roladką

Z liści szczawiu i szpinaku przygotowujemy pożywną zieloną zupę. Serwujemy z sałatą z serem kozim. Wiosna w pełni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 142 głosów)


Składniki:

  • cebula
  • 3 średniej wielkości kalarepki
  • 8 dag masła
  • 5 dag szczawiu
  • 3 główki sałaty masłowej
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5–6 szklanek bulionu
  • 5 dag liści szpinaku
  • 10 dag mascarpone
  • 20 dag sera świeżego koziego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 5 rzodkiewek
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek koperku
  • 3 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cebulę i kalarepkę obieramy, cebulę tniemy w kostkę, kalarepę – w bardzo cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, topimy, dokładamy cebulę i kalarepkę, podsmażamy delikatnie ok. 5 min. Dodajemy szczaw i porwane na kawałki 2 główki sałaty. Oprószamy solą, pieprzem, gałką i cukrem, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min, dorzucamy oczyszczony szpinak i mascarpone. Po 5–7 min miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem.
  • Ser kozi ukręcamy z dodatkiem śmietany i startymi rzodkiewkami na gęsty mus, doprawiamy solą i startą na małych oczkach rzodkiewką. Odrywamy listki z trzeciej główki sałaty, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą. Smarujemy musem z sera, obsypujemy siekanym koperkiem i zawijamy jak gołąbki, następnie przecinamy na ukos. Zupę rozlewamy, każdą porcję posypujemy startym jajkiem, obok podajemy „gołąbki”.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Agata Wojda: W moim domu z masłowej sałaty powstawał jedynie chłodnik: 2 główki wędrowały do maślanki z jogurtem lub śmietaną, koprem, tartymi ogórkami i rzodkiewką. Do talerza z takim chłodnikiem dorzucało się kostki białego sera lub fety, a zagryzało razowym chlebem. Ta zupa krem to niedawny wynalazek – można ją też robić na zielonym groszku lub z dodatkiem ziemniaków zamiast kalarepki; jajka zastąpić wędzonym łososiem, grzankami przypieczonymi z tartym parmezanem lub uprażonymi kostkami boczku. Polecam też pesto z listków rzodkiewki i kruszonej bryndzy.

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy