Bruschetta z boczniakami

Chrupiąca bruschetta z boczniakami będzie dobrym pomysłem na ciepłe śniadanie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • chleb na zakwasie
  • 3 łyżki oliwy
  • 3–4 dymki ze szczypiorem
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 4 boczniaki pokrojone w dużą kostkę
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki miękkiego koziego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Chleb kroimy na kromki grubości 2,5 cm, delikatnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy oliwę. Dodajemy białe części szczypioru, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy, aż składniki się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią, sos sojowy i dusimy przez 1 min.
  2. Dokładamy zielone części szczypioru, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Jej zawartość przekładamy do miski, czekamy, aż lekko ostygnie. Dodajemy pokruszony kozi ser, mieszamy. Na blasze układamy kromki chleba, na każdą nakładamy grzybową mieszankę. Pieczemy, aż ser zmięknie, ok. 3 min.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Śniadanie boczniaki bruschetta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze