Bruschetta z boczniakami

Chrupiąca bruschetta z boczniakami będzie dobrym pomysłem na ciepłe śniadanie.

bruschetta

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-boczniaki-1.Chleb na zakwasie kroimy na kromki grubości 2,5 cm, delikatnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy oliwę. Dodajemy białe części szczypioru, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy, aż składniki się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią, sos sojowy i dusimy przez 1 min.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Dokładamy zielone części szczypioru, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Jej zawartość przekładamy do miski, czekamy, aż lekko ostygnie. Dodajemy pokruszony kozi ser, mieszamy. Na blasze układamy kromki chleba, na każdą nakładamy grzybową mieszankę. Pieczemy, aż ser zmięknie, ok. 3 min. Bruschetta z boczniakami jest gotowa do podania.
    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy