Makaron z pomidorkami koktajlowymi i serem kozim

Makaronowe wstążki (fettuccine) z pomidorkami koktajlowymi i kozim serem to ekspresowe danie na gorące dni. Syci, ale nie obciąża, a w dodatku jest proste do przygotowania.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag makaronu jajecznego wstążki (fettuccine)
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 15 dag twardego sera koziego

Przygotowanie

  1. Oliwę wlewamy na patelnię, wrzucamy obrany, drobno posiekany czosnek oraz przecięte na pół pomidorki i delikatnie odsmażamy przez 2 min. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  2. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente 4–6 min. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka.
  3. Polewamy wszystko sosem z pomidorów, dodajemy porwaną w palcach bazylię i pokruszony kozi ser. Delikatnie mieszamy przez 1/2 min po zestawieniu z ognia, aby wszystkie smaki się połączyły. Podajemy od razu, przybrane świeżymi listkami bazylii.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
makaron ser kozi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy