Pieczarki portobello z grilla

Pieczarki z grilla są pyszne - wybierz dużą odmianę portobello i nadziewaj kapelusze w śródziemnomorskim stylu.

Przekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 22 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 12 pieczarek portobello
  • 15 dag orzechów laskowych (bez skórki)
  • 2 cebule czerwone
  • 70 dag kolorowych pomidorów
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 gałązek mięty
  • główka sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 20 dag koziego sera

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z 8 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello.
  • Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Sałatę rzymską myjemy, osączamy i kroimy na duże kawałki. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.
  • Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Sałatę rzymską kładziemy na chwilę na gorący grill. Sałatę układamy na talerzu, na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.
  • Warzywa mieszamy z winegretem i posypujemy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.
  • Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 6/2017

Porady

Wypróbuj też nasze przepisy na sałatki na grilla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy