Pieczarki portobello z grilla

Pieczarki z grilla są pyszne - wybierz dużą odmianę portobello i nadziewaj kapelusze w śródziemnomorskim stylu.

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 22 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 12 pieczarek portobello
  • 15 dag orzechów laskowych (bez skórki)
  • 2 cebule czerwone
  • 70 dag kolorowych pomidorów
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 gałązek mięty
  • główka sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 20 dag koziego sera

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z 8 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello.
  2. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Sałatę rzymską myjemy, osączamy i kroimy na duże kawałki. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.
  3. Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Sałatę rzymską kładziemy na chwilę na gorący grill. Sałatę układamy na talerzu, na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.
  4. Warzywa mieszamy z winegretem i posypujemy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.
  5. Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 6/2017

Wskazówki

Wypróbuj też nasze przepisy na sałatki na grilla

grill pieczarki z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy