Grillowane morele z serem kozim, tymiankiem i pistacjami

Ocena:

4.45 (197)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Grill to nie tylko kiełbaski, karkówka czy warzywa. Doskonale smakują przygotowane na ruszcie owoce. Szczególnie grillowane morele podane z serem kozim, tymiankiem i chrupiącymi pistacjami.

Składniki:

  • 10–12 soczystych moreli
  • łyżeczka masła
  • 2–3 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 10 dag kremowego koziego serka
  • garść orzechów pistacjowych
  • świeże gałązki tymianku
  • świeżo mielony pieprz

Grillowane morele z serem kozim, tymiankiem i pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Morele myjemy, suszymy i pestkujemy. Połówki owoców i naczynie do zapiekania smarujemy cieniutko roztopionym masłem.
  • Układamy w nim morele przekrojoną częścią do góry, polewamy syropem z agawy lub miodem, posypujemy tymiankiem i zapiekamy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
  • Serek kozi wkładamy do szprycy, wyjmujemy na chwilę morele, w miejsce po pestkach wyciskamy rozetki z sera, wstawiamy ponownie do piekarnika, aż ser się lekko rozpuści.
  • Podajemy ciepłe, posypane pokruszonymi niesolonymi prażonymi pistacjami, świeżo mielonym pieprzem, listkami tymianku, polane zapieczonym sokiem, który wypłynął do naczynia podczas pieczenia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: chleb z czterema serami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne