Grillowane morele z serem kozim, tymiankiem i pistacjami

Grill to nie tylko kiełbaski, karkówka czy warzywa. Doskonale smakują przygotowane na ruszcie owoce. Szczególnie grillowane morele podane z serem kozim, tymiankiem i chrupiącymi pistacjami.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10–12 soczystych moreli
  • łyżeczka masła
  • 2–3 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 10 dag kremowego koziego serka
  • garść orzechów pistacjowych
  • świeże gałązki tymianku
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Morele myjemy, suszymy i pestkujemy. Połówki owoców i naczynie do zapiekania smarujemy cieniutko roztopionym masłem.
  2. Układamy w nim morele przekrojoną częścią do góry, polewamy syropem z agawy lub miodem, posypujemy tymiankiem i zapiekamy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
  3. Serek kozi wkładamy do szprycy, wyjmujemy na chwilę morele, w miejsce po pestkach wyciskamy rozetki z sera, wstawiamy ponownie do piekarnika, aż ser się lekko rozpuści.
  4. Podajemy ciepłe, posypane pokruszonymi niesolonymi prażonymi pistacjami, świeżo mielonym pieprzem, listkami tymianku, polane zapieczonym sokiem, który wypłynął do naczynia podczas pieczenia.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też: chleb z czterema serami

ser kozi tymianek morele pistacje
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy