Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to pyszna, pełna aromatu potrawa, idealna na bezmięsny obiad. Są sycące dzięki kaszy, dostarczają dużej ilości białka, magnezu i witamin z grupy B. Farsz z dodatkiem grzybów sprawia, że jest wilgotny i niezwykle aromatyczny. Włoska kapusta, którą są owinięte gołąbki z kaszą i grzybami, przyjemnie chrupie. Jeśli zrobimy je przed świętami, spokojnie możemy zamrozić i podać w Wigilię lub w Boże Narodzenie.
Artur Rogalski
(średnia 4.31 z 228 głosów)
Kapusta: myjemy ją, obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. W garnku gotujemy wodę, solimy ją. Do wrzącej wkładamy liście kapusty i czekamy, aż zmiękną. Potem wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Naczynie żaroodporne: wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty.
Grzyby: wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny do namoczenia. Potem wyjmujemy je i siekamy. Dorzucamy do nich świeże pieczarki pokrojone na plasterki.
Kasza: gotujemy ją w osolonym wrzątku, według wskazówek na opakowaniu.
Cebula: obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
Czosnek: miażdżymy w prasce lub siekamy na drobno przy pomocy noża.
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Dorzucamy do niej wyłowione i posiekane grzyby. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki i koperkiem.
Gołąbki z kaszą i grzybami: układamy w naczyniu żaroodpornym, na liściach kapusty. Podlewamy bulionem warzywnym do 1/3 wysokości gołąbków.
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gołąbki z kaszy gryczanej pieczemy przez 60-70 minut. Podajemy z sosem pieczarkowym i ziemniakami.
Komentarze