Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Jarska odmiana gołąbków

Dania głównegołąbki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 220 głosów)

Składniki:

  • * 10 liści średnich kapusta włoska,
  • * 1 szkl kasza gryczana,
  • * 10 dag grzyby suszone,
  • * 2 szt cebula,
  • * 10 dag masło,
  • * Sól,
  • * pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby namoczyć i ugotować. Wywaru z gotowania nie wylewać.Kapustę sparzyć w osolonej wodzie..Wyciąć zgrubiałe końce. Kaszę przebrać, obsmażyć na łyżce masła. Zalać 2 szkl wywaru z grzybów(jeśli z gotowania zostało za mało, uzupełnić wodą)i ugotować na sypko. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, przesmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przyprawić solą i pieprzem mielonym.Wymieszać i zawijać gołąbki.Dusić 30 min. Podawać z sosem śmietankowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy