Tabbouleh to lekka libańska sałatka z kaszy bulgur i dużej ilości natki pietruszki. Kompozycję uzupełniają świeże pomidory, zielony ogórek, szczypiorek i liście mięty. Sekret tkwi w drobnym posiekaniu dodatków – tylko w takiej postaci ich smaki idealnie się przeplatają. Sałatkę tabbouleh skrapiamy sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek, dzięki tym dodatkom staje się niezwykle orzeźwiająca.
Getty Image
(średnia 4.52 z 141 głosów)
Gotowanie kaszy: w rondelku wstawiamy ok. 1 l wody do zagotowania. Dodajemy 5 g soli. W tym czasie płuczemy kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy ją do wrzątku i gotujemy przez 10 min. Następnie odcedzamy ją na sitku i przepłukujemy zimną wodą.
Warzywa: pomidory i ogórki myjemy, a z pomidorów dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odlewamy sok.
Dodatki: myjemy i drobno siekamy miętę, szczypiorek i natkę pietruszki.
Składanie sałatki: w dużej misce mieszamy kaszę z drobno pokrojonymi warzywami i posiekanymi ziołami. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Całość ponownie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba tabbouleh doprawiamy jeszcze szczyptą soli.
Porady
- Jeśli mamy wybór, do tabbouleh lepsza będzie kasza bulgur o drobniejszej strukturze.
- Sos do sałatki możemy wymieszać w osobnym naczyniu, np. w małym, zakręcanym słoiku. Wlewamy do niego oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zakręcamy i wstrząsamy, żeby połączyć składniki.
- Dla zaostrzenia smaku możemy dodać szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Zamiast szczypiorku możemy użyć drobno pokrojoną cebulę.
- Do tabbouleh świetnie pasuje sumak – przyprawa z suszonych owoców, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu.
- Sałatkę najłatwiej jest wymieszać przy pomocy dwóch widelców, które ładnie rozdrobnią ziarenka kaszy.
- Tabbouleh podajemy schłodzone lub w temperaturze pokojowej.
- Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Aby sałatka tabbouleh była bezglutenowa, możemy przygotować ją z komosą ryżową lub kaszą jaglaną. Popularny jest także wariant z błyskawiczną kaszą kuskus, której nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na 10–15 min. Każdy z tych składników jest cennych źródłem wartości odżywczych, więc warto je spożywać naprzemiennie:
Tradycyjny przepis na libańską sałatkę składa się z ugotowanej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżych pomidorów i cebuli. W naszej propozycji dodaliśmy zielony ogórek, szczypiorek i miętę, które sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej świeża i orzeźwiająca. Do kolorowej sałatki możemy dodać także:
Dużo zależy od tego, czy planujemy podać sałatkę w formie dodatku do dania głównego, czy jako niezależny lunch, np. do pracy. W pierwszym przypadku w zupełności wystarczy wersja z podstawowego przepisu. W drugim – możemy skusić się na więcej dodatków.
W restauracjach libańskich tabbouleh podawane jest na przystawkę – często w towarzystwie innych meze, czyli niewielkich przekąsek. Lekka sałatka z kaszą i natką pietruszki sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub ryb.
Libańska sałatka z kaszy bulgur świetnie komponuje się z innymi potrawami kuchni bliskowschodniej – z chrupiącymi falafelami lub mięsną bądź warzywną koftą.
Komentarze