Tabbouleh

Słynna sałatka z kuskusu, warzyw i mnóstwa ziół - lekka i orzeźwiająca. Pasuje na przekąskę lub dodatek do głównego dania.

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 141 głosów)

Składniki:

  • 20 dag kuskusu
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wrzątku lub gorącego bulionu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • mały ogórek
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy gorącą wodą (lub bulionem) 1 cm ponad powierzchnię. raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15–20 min, aby spęczniał i ostygł.
  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. pomidory i ogórek kroimy w małą kostkę.
  • Mieszamy rozdzielony widelcem kuskus z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ogórkiem, oliwkami, sokiem z cytryny, natką, solą i pieprzem, ew. możemy dodać trochę oliwy.
  • Wstawiamy do lodówki, co najmniej na 2 godz.
  • Następnie dodajemy świeżą miętę i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy