Artur Rogalski
4.5 (192)
Pleśniak z truskawkami to wyśmienita wariacja na temat popularnego wypieku. Składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, delikatnej bezy oraz soczystych owoców. Całość możemy posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami. Pleśniak z truskawkami to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu, smaczny, a zarazem elegancki deser.
truskawki 600 g
cukier 110 g
jajka 4 szt.
sól 3 g
mąka pszenna 320 g
cukier puder 85 g
proszek do pieczenia 4 g
śmietana 18% 20 g
masło 140 g
kasza manna 35 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek.
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną. Wysypujemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wrzucamy kawałki masła. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część zawijamy folią do żywności oraz wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Drugim kawałkiem ciasta wylepiamy dno formy, a na końcu nakłuwamy je widelcem i posypujemy kaszą manną.
Beza: białka przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier. Całość ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany.
Pleśniak z truskawkami: owoce układamy na spodzie z kaszą manną. Na nie wykładamy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim bezę. Całość pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
- Pleśniak z truskawkami możemy przygotować w wersji bezglutenowej. Zamieniamy wtedy mąkę pszenną na kukurydzianą, jaglaną lub ryżową. Warto mieć na uwadze, że cechują się one różnymi właściwościami, więc polecamy połączyć produkty ze sobą. Ponadto możemy sięgnąć również po specjalną, gotową mieszankę bezglutenową. Znajdziemy ją w prawie każdym supermarkecie.
- Do przygotowania wypieku najlepiej wybrać świeże truskawki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć również po te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Biały cukier puder bez problemu zastąpimy trzcinowym. Składnik ten nada naszemu ciastu ciemniejszego koloru oraz delikatnej, karmelowej nuty. Jeśli jednak zależy nam na produkcie cechującym się niskim indeksem glikemicznym, warto użyć wtedy ksylitolu.
- Ciasto wyrabiamy szybko oraz energicznie, żeby jak najkrócej miało ono styczność z ciepłymi dłońmi. Ponadto wchodzące w jego skład masło, śmietana oraz żółtka powinny być zimne. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wypiek wyjdzie kruchy, a nie twardy.
- Podczas pieczenia pleśniaka, truskawki puszczają dosyć sporo soku, który następnie wsiąka w ciasto. W związku z tym warto pamiętać, żeby wcześniej posypać spód wypieku kaszą manną. Składnik ten z powodzeniem wchłonie nadmiar płynu.
Ostudzony pleśniak z truskawkami wspaniale prezentuje się posypany zwykłym cukrem pudrem. Jeśli jednak chcemy nadać mu nieco ciekawszego wyglądu, możemy również udekorować go:
Bezę w cieście bez problemu możemy zamienić na aksamitny budyń. Przygotujemy go na bazie mleka, żółtek, cukru oraz mąki ziemniaczanej. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy użyć gotowego produktu w proszku. Najlepiej sprawdzi się ten waniliowy lub śmietankowy. Po przygotowaniu budyniu, odkładamy go do ostygnięcia. Następnie wylewamy krem na surowe ciasto z owocami. Całość pokrywamy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pleśniak z truskawkami i budyniem kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu wypieku.
Pleśniak to wyjątkowo popularny wypiek, który zwany jest również skubańcem lub szarpańcem. W klasycznej wersji składa się z bezy, ciasta kruchego oraz dżemu z czarnej porzeczki. Przepis na niego możemy dowolnie modyfikować. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów: