Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno

Fajna alternatywa dla polskiego chłodnika

Dodany przez:

Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 30 gr białego chleba o gęstym miąższu,
  • 125 ml Oliwy z Oliwek z regionu Baena
  • 1 łyżeczka dobrego octu winnego

Przygotowanie

  1. Umyć, obrać i pokroić pomidory na kawałki. Umyć dobrze paprykę i pokroić ją. Pokroić chleb na cienkie kromki, aby łatwiej je było rozdrobnić.
  2. Włożyć do dzbanka miksera wszystkie składniki i zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji majonezu lub gęstego kremu.
  3. Przechowywać salmorejo w lodówce. Podawać na zimno, polewając odrobiną oliwy z oliwek.
  4. PRZYSTROJENIE:
  5. 1 jajko na twardo i 100 gr hiszpańskiej szynki Jamón Serrano.
obiad zupa oliwa z oliwek Baena
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze