Salmorejo to hiszpańskie danie na bazie pomidorów, które stanowi ciekawą alternatywę dla chłodnika litewskiego. Ma postać kremowej zupy serwowanej na zimno. Przygotowuje się ją niezwykle prosto – bez gotowania, ze świeżych, dojrzałych warzyw. Jej nieodłącznymi elementami są jajka na twardo i szynka dojrzewająca. Świetnie sprawdza się w roli lekkiego, letniego obiadu dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak zrobić salmorejo, czyli andaluzyjski chłodnik z pomidorów.
StockFood
(średnia 4.54 z 175 głosów)
Przygotowanie: pomidory sparzamy, obieramy i dzielimy na ósemki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w kąpieli wodnej. Czerstwy chleb kroimy w cienkie kromki lub kostkę.
Łączenie składników: w kielichu blendera umieszczamy chleb, warzywa, ocet, oliwę i przyprawy. Miksujemy do konsystencji gęstego kremu. Schładzamy w lodówce przed podaniem przez minimum godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Podanie: przekładamy chłodnik salmorejo do miseczek. Jajka na twardo i szynkę dojrzewającą kroimy w kostkę. Posypujemy nimi zupę.
Porady
- Andaluzyjski chłodnik z pomidorów tradycyjnie sporządza się na bazie pszennego chleba na zakwasie zwanego telera, który pochodzi z tamtego regionu. Przypomina tradycyjne nakrycie głowy torreadorów. My możemy z powodzeniem użyć dowolnego czerstwego pieczywa, które zalega w naszym chlebaku. Najlepiej o zwartym, białym miąższu.
- Doskonałym dodatkiem do chłodnika z pomidorów jest hiszpańska szynka serrano. Jeśli nie udało nam się jej kupić, możemy użyć także prosciutto lub szynki szwarcwaldzkiej.
- Żeby przygotować salmorejo o idealnej, kremowej konsystencji, polecamy wykorzystanie blendera kielichowego o dużej mocy. Nieco gorzej sprawdzi się blender ręczny.
- Chłodnik pomidorowy najlepiej podawać w zmrożonej miseczce, zwłaszcza latem, kiedy temperatura powietrza jest wysoka i zupa szybko traci swoją świeżość. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie potrawy, możemy ją wymieszać z kostkami lodu.
- Ocet z czerwonego wina nie jest obowiązkowym składnikiem, ale nadaje daniu przyjemny aromat. Przydaje się zwłaszcza, jeśli warzywa były bardzo dojrzałe. Do chłodnika z mniej słodkich pomidorów nie musimy dodawać octu.
- Hiszpański chłodnik z pomidorów nosi tę samą nazwę, co powszechnie używana na Wyspach Kanaryjskich marynata do mięsa. Nie pomylmy zimnej zupy z mieszanką przypraw używaną głównie do przyrządzania królika (danie nazywa się conejo en salmorejo). Składa się ona przede wszystkim z czosnku oraz słodkiej i pikantnej papryki.
- W sezonie jesienno-zimowym z powodzeniem możemy wykorzystać pomidory pelati z puszki.
Chłodnik salmorejo i gazpacho to dwie znane na całym świecie kulinarne wizytówki Hiszpanii. Ceni się je przede wszystkim za intensywny smak i właściwości chłodzące, które przydają się zwłaszcza w upalne letnie dni. Niekiedy jednak zupy te są ze sobą mylone, a innym razem ich nazwy uznaje się za synonimy. Czym się różni salmorejo od gazpacho?
Trzecim znanym chłodnikiem z Hiszpanii jest ajoblanco, zwane białym salmorejo lub gazapacho. Powstaje z chleba, czosnku, oliwy, octu i migdałów. Trzeba je namoczyć dzień wcześniej, żeby dało się je zmiksować na gładki krem. Taki chłodnik często podaje się także z białymi winogronami, rzadziej z jabłkiem lub melonem. Można go pić bezpośrednio ze szklanki, na przykład jako chłodzący akompaniament do dań z pieczonych ziemniaków (papa asada). W dawniejszych czasach, kiedy migdały nie były dostępne, zastępowało się je mąką z fasoli.
Kiedy mowa o zupach podawanych na zimno, nie sposób nie wspomnieć o popularnym w Polsce chłodniku litewskim. Przygotowuje się go na bazie botwiny oraz maślanki i gęstej śmietany. Nie może w niej zabraknąć także ogórka gruntowego, rzodkiewki i koperku. Jest świeża, lekka i kwaskowa – idealna na gorące dni. Jaki jeszcze chłodnik warto przyrządzić latem? Oto kilka propozycji:
Komentarze