Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno

Fajna alternatywa dla polskiego chłodnika

Zupykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 30 gr białego chleba o gęstym miąższu,
  • 125 ml Oliwy z Oliwek z regionu Baena
  • 1 łyżeczka dobrego octu winnego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyć, obrać i pokroić pomidory na kawałki. Umyć dobrze paprykę i pokroić ją. Pokroić chleb na cienkie kromki, aby łatwiej je było rozdrobnić.
  • Włożyć do dzbanka miksera wszystkie składniki i zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji majonezu lub gęstego kremu.
  • Przechowywać salmorejo w lodówce. Podawać na zimno, polewając odrobiną oliwy z oliwek.
  • PRZYSTROJENIE:
  • 1 jajko na twardo i 100 gr hiszpańskiej szynki Jamón Serrano.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy