Salmorejo – andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Ocena:

4.54 (175)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Salmorejo to hiszpańskie danie na bazie pomidorów, które stanowi ciekawą alternatywę dla chłodnika litewskiego. Ma postać kremowej zupy serwowanej na zimno. Przygotowuje się ją niezwykle prosto – bez gotowania, ze świeżych, dojrzałych warzyw. Jej nieodłącznymi elementami są jajka na twardo i szynka dojrzewająca. Świetnie sprawdza się w roli lekkiego, letniego obiadu dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak zrobić salmorejo, czyli andaluzyjski chłodnik z pomidorów. 

Składniki:

  • pomidor  1 kg

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • czerstwy chleb  300 g

  • oliwa z oliwek  125 ml

  • ocet winny  5 ml

  • jajka  2 szt.

  • szynka  100 g

Salmorejo – andaluzyjski chłodnik z pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: pomidory sparzamy, obieramy i dzielimy na ósemki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w kąpieli wodnej. Czerstwy chleb kroimy w cienkie kromki lub kostkę.

  • Krok 2:

    Łączenie składników: w kielichu blendera umieszczamy chleb, warzywa, ocet, oliwę i przyprawy. Miksujemy do konsystencji gęstego kremu. Schładzamy w lodówce przed podaniem przez minimum godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

  • Krok 3:

    Podanie: przekładamy chłodnik salmorejo do miseczek. Jajka na twardo i szynkę dojrzewającą kroimy w kostkę. Posypujemy nimi zupę.

Porady

  • Andaluzyjski chłodnik z pomidorów tradycyjnie sporządza się na bazie pszennego chleba na zakwasie zwanego telera, który pochodzi z tamtego regionu. Przypomina tradycyjne nakrycie głowy torreadorów. My możemy z powodzeniem użyć dowolnego czerstwego pieczywa, które zalega w naszym chlebaku. Najlepiej o zwartym, białym miąższu
  • Doskonałym dodatkiem do chłodnika z pomidorów jest hiszpańska szynka serrano. Jeśli nie udało nam się jej kupić, możemy użyć także prosciutto lub szynki szwarcwaldzkiej.  
  • Żeby przygotować salmorejo o idealnej, kremowej konsystencji, polecamy wykorzystanie blendera kielichowego o dużej mocy. Nieco gorzej sprawdzi się blender ręczny. 
  • Chłodnik pomidorowy najlepiej podawać w zmrożonej miseczce, zwłaszcza latem, kiedy temperatura powietrza jest wysoka i zupa szybko traci swoją świeżość. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie potrawy, możemy ją wymieszać z kostkami lodu. 
  • Ocet z czerwonego wina nie jest obowiązkowym składnikiem, ale nadaje daniu przyjemny aromat. Przydaje się zwłaszcza, jeśli warzywa były bardzo dojrzałe. Do chłodnika z mniej słodkich pomidorów nie musimy dodawać octu. 
  • Hiszpański chłodnik z pomidorów nosi tę samą nazwę, co powszechnie używana na Wyspach Kanaryjskich marynata do mięsa. Nie pomylmy zimnej zupy z mieszanką przypraw używaną głównie do przyrządzania królika (danie nazywa się conejo en salmorejo). Składa się ona przede wszystkim z czosnku oraz słodkiej i pikantnej papryki.     
  • W sezonie jesienno-zimowym z powodzeniem możemy wykorzystać pomidory pelati z puszki. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Salmorejo czy gazpacho? 

Chłodnik salmorejo i gazpacho to dwie znane na całym świecie kulinarne wizytówki Hiszpanii. Ceni się je przede wszystkim za intensywny smak i właściwości chłodzące, które przydają się zwłaszcza w upalne letnie dni. Niekiedy jednak zupy te są ze sobą mylone, a innym razem ich nazwy uznaje się za synonimy. Czym się różni salmorejo od gazpacho? 

  • Salmorejo przyrządza się na bazie pokruszonego pieczywa, natomiast żeby sporządzić gazpacho, chleb należy namoczyć wcześniej w wodzie lub bulionie. Dlatego ten drugi rodzaj zimnej zupy ma nieco rzadszą konsystencję.
  • Proponowany przez nas przepis na chłodnik zawiera wyłącznie pomidory, a gazpacho ewoluowało i często dodaje się do niego czerwoną paprykę, zielony ogórek, natkę pietruszki lub kolendrę i awokado. Czasami doprawia się je kuminem (kminem rzymskim) i sproszkowaną papryką.
  • Gazpacho podaje się z grzankami lub warzywami pokrojonymi w kosteczkę, a salmorejo z drobnymi cząstkami jajka na twardo i szynki serrano.
  • Salmorejo ma barwę pomarańczową, ponieważ zawiera więcej chleba, podczas gdy gazpacho jest intensywnie czerwone, głównie ze względu na dodatek papryki.

Białe salmorejo 

Trzecim znanym chłodnikiem z Hiszpanii jest ajoblanco, zwane białym salmorejo lub gazapacho. Powstaje z chleba, czosnku, oliwy, octu i migdałów. Trzeba je namoczyć dzień wcześniej, żeby dało się je zmiksować na gładki krem. Taki chłodnik często podaje się także z białymi winogronami, rzadziej z jabłkiem lub melonem. Można go pić bezpośrednio ze szklanki, na przykład jako chłodzący akompaniament do dań z pieczonych ziemniaków (papa asada). W dawniejszych czasach, kiedy migdały nie były dostępne, zastępowało się je mąką z fasoli.  

Inne chłodniki 

Kiedy mowa o zupach podawanych na zimno, nie sposób nie wspomnieć o popularnym w Polsce chłodniku litewskim. Przygotowuje się go na bazie botwiny oraz maślanki i gęstej śmietany. Nie może w niej zabraknąć także ogórka gruntowego, rzodkiewki i koperku. Jest świeża, lekka i kwaskowa – idealna na gorące dni. Jaki jeszcze chłodnik warto przyrządzić latem? Oto kilka propozycji: 

  • Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków na bazie jogurtu. Lekka przystawka lub orzeźwiająca przekąska między posiłkami.  
  • Chłodnik szczawiowy – wakacyjna wariacja na temat popularnej kwaśnej zupy. Podawany z jajkiem na twardo, podobnie jak jego gorący odpowiednik. 
  • Chłodnik z awokado – niezwykła propozycja z dodatkiem melona, rzodkiewki i wędzonego łososia. 
  • Chłodnik ogórkowy – to proste danie wyczarujemy z warzyw, jogurtu, czosnku i koperku. Świetnie się prezentuje udekorowany drobno posiekanym ogórkiem i jajkiem.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne