Migas

Migas to jedno z tradycyjnych hiszpańskich dań. Podstawą potrawy są: czerstwy chleb, kiełbasa – najczęściej chorizo, boczek, smażone kawałki mięsa, a także oliwa z oliwek i czosnek. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a do tego bazuje na ogólnie dostępnych składnikach. To sycąca potrawa, szybko doda nam energii w chłodne dni. Jeśli macie ochotę na ekspresowy i pożywny posiłek, zapraszamy po nasz przepis na pikanty migas.

dodany przez: Joanna Komorowska

gulasz

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Migas - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Chleb: kroimy w kostkę, przekładamy do miski, zalewamy wodą z solą. Przykrywamy, np. pokrywką, ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, sprawdzając czy cały jest zanurzony w wodzie. Nie ma o pływać w wodzie, ma być tylko w niej zanurzony.

  • 2.

    Smażenie: boczek kroimy w plastry i następnie w większa kostkę. Chorizo kroimy w 1–2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy boczek do zarumienienia. Dokładamy chorizo i przyrumieniamy je. 

  • 3.

    Papryczka choricero: myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy na patelnię.  

  • 4.

    Chleb: zawartość patelni ściągamy, wlewamy resztę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek smażymy 1 minutę. Dodajemy okruchy chleba, smażymy mieszając, aż się zezłoci. Dokładamy boczek z chorizo. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy, podgrzewamy. Migas posypujemy pokrojoną natką  i serwujemy.

Porady

  • Do migas  możemy dodać niewielkie kawałki wieprzowiny. Należy ją usmażyć, przed boczkiem, żeby była miękka i rumiana. 
  • Potrawę możemy wzbogacić o garść winogron, najlepiej bezpestkowych. Owoce przyjemnie przełamią ostry smak.
  • Chleb powinien być twardy, mocno czerstwy, inaczej danie zamieni się w papkę.
  • Zamiast chorizo można użyć innej kiełbasy, np. surowej wędzonej. Smak będzie troszkę odbiegał od oryginału, ale migas na pewno będzie smaczny. 
  • Paprykę choricero możemy zamienię na np. papryczkę chili lub papryką pimenton. Dodając jej ilość wedługg własnych upodobań smakowych.
  • Danie możemy przygotować w bogatszej wersji dodając warzywa, np. paprykę, kapustę pak choi, cukinię czy pomidorki koktajlowe. 
  • W przepisie używamy oryginalną papryczkę - choricero, powszechnie stosowaną w Hiszpanii, ale możemy ja zamienić na ogólnie dostępną chili.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy