Arroz con leche to ryż na mleku z dodatkiem cynamonu. Nierzadko wzbogaca się go również w wanilię, startą skórkę z cytryny bądź pomarańczy. Jest on wyjątkowo popularny w Hiszpanii i Meksyku, gdzie często spożywa się go na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Arroz con leche to ciekawa propozycja na prosty w wykonaniu i wyjątkowo sycący deser.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Cytryna: ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Ryż: przekładamy na sito i płuczemy go pod bieżącą wodą.
Gotowanie: do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny oraz korę cynamonu. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ryż i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Mleko mieszamy od czasu do czasu. Na końcu wyciągamy korę cynamonu.
Podanie: arroz con leche podajemy w miseczkach. Deser dekorujemy cynamonem.
Porady
- Arroz con leche wspaniale smakuje zarówno na ciepło tuż po przygotowaniu, jak i na zimno.
- Deser polecamy wzbogacić również w kardamon, gałkę muszkatołową lub imbir. Niektórzy dodają także orzechy i rodzynki. Pudding podany w takim wydaniu będzie nie tylko bardziej sycący, ale również zdrowszy.
- Najlepiej wybrać ryż o dużej zawartości skrobi (arborio lub carnaroli). Dzięki temu nasz pudding będzie odznaczał się idealną, kremową konsystencją.
- Mleko krowie możemy z powodzeniem zastąpić mlekiem kokosowym, owsianym bądź migdałowym.
- Jeśli nie chcemy dodawać zwykłego cukru białego, równie dobrze sprawdzi się tutaj miód. Najlepiej wybrać ten o delikatnym smaku np. wielokwiatowy.
- Arroz con leche rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi owocami takimi jak truskawki, jagody lub maliny.
Komentarze