Arroz con leche – pudding ryżowy z cynamonem

Arroz con leche to ryż na mleku z dodatkiem cynamonu. Nierzadko wzbogaca się go również w wanilię, startą skórkę z cytryny bądź pomarańczy. Jest on wyjątkowo popularny w Hiszpanii i Meksyku, gdzie często spożywa się go na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Arroz con leche to ciekawa propozycja na prosty w wykonaniu i wyjątkowo sycący deser.

dodany przez: Agnieszka Pietroń

pudding

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Arroz con leche – pudding ryżowy z cynamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cytryna: ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

  • 2.

    Ryż: przekładamy na sito i płuczemy go pod bieżącą wodą.

  • 3.

    Gotowanie: do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny oraz korę cynamonu. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ryż i zmniejszamy moc palnika. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Mleko mieszamy od czasu do czasu. Na końcu wyciągamy korę cynamonu. 

  • 4.

    Podanie: arroz con leche podajemy w miseczkach. Deser dekorujemy cynamonem.

Porady

  • Arroz con leche wspaniale smakuje zarówno na ciepło tuż po przygotowaniu, jak i na zimno.
  • Deser polecamy wzbogacić również w kardamon, gałkę muszkatołową lub imbir. Niektórzy dodają także orzechy i rodzynki. Pudding podany w takim wydaniu będzie nie tylko bardziej sycący, ale również zdrowszy.
  • Najlepiej wybrać ryż o dużej zawartości skrobi (arborio lub carnaroli). Dzięki temu nasz pudding będzie odznaczał się idealną, kremową konsystencją.
  • Mleko krowie możemy z powodzeniem zastąpić mlekiem kokosowym, owsianym bądź migdałowym.
  • Jeśli nie chcemy dodawać zwykłego cukru białego, równie dobrze sprawdzi się tutaj miód. Najlepiej wybrać ten o delikatnym smaku np. wielokwiatowy.
  • Arroz con leche rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi owocami takimi jak truskawki, jagody lub maliny.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy