REKLAMA

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty to świetny pomysł na tradycyjny, pożywny obiad. Połączenie miękkiego ryżu, jakościowego mięsa mielonego, kapusty i aromatycznego sosu pomidorowego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują. Sezon na młodą kapustę trwa jedynie przez 3 miesiące – warto więc wykorzystać go w pełni! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gołąbki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie młodej kapusty na gołąbki: W garnku zagotowujemy około 2,5 l wody z dodatkiem octu i dużej szczypty soli. Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją we wrzątku na około 2–3 minuty. Wyciągamy ją z garnka i przy pomocy widelca dzielmy na pojedyncze liście, które następnie odkładamy do wystudzenia.

  • 2.

    Farsz na gołąbki: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy go do przestudzenia. Po ostudzeniu przekładamy go do miski i łączymy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Z kapusty odkładamy około 5 liści. Na pozostałe nakładamy po kopiatej łyżce farszu. Zawijamy.

  • 3.

    Sos do gołąbków: W naczyniu mieszamy 450 ml wody, 160 g koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, 8 ziarenek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.

  • 4.

    Gołąbki z młodej kapusty: Dno garnka wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty młodej. Na ich wierzchu ciasno układamy gotowe gołąbki. Zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Całość zagotowujemy. Po około 1–2 minutach zmniejszamy moc palnika. Gołąbki z młodej kapusty dusimy przez kolejne 60–70 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Jeśli nie przepadacie za gołąbkami duszonymi, możecie z powodzeniem przygotować pieczone gołąbki z młodej kapusty. Po zawinięciu należy ciasno ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalać bulionem warzywnym. Po około 1h w piekarniku nagrzanym do 180°C będą gotowe. Danie równie dobrze smakuje w wersji smażonej.  
  • Jeśli nie macie dostępu do kapusty młodej, możecie przyrządzić równie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej
  • Gołąbki z młodej kapusty najlepiej serwować w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz warzywnej surówki. Dobrze sprawdzi się w tym celu szybka surówka z marchewki czy buraków. Danie można też podawać z domowym chlebem, kiszonymi ogórkami i zasmażką z cebulki. 
  • Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie klasycznej wersji przepisu, możecie zrobić gołąbki bez zawijania. W takim wypadku, wystarczy zetrzeć kapustę na tarce, delikatnie ją podgotować, a następnie połączyć ją z smażoną cebulką, mięsem mielonym, ryżem, jajkiem i przyprawami. Z masy należy uformować gołąbki, które następnie układa się w naczyniu żaroodpornym, zalewa sosem pomidorowym i piecze przez około godzinę w temperaturze 180°C. Tak przygotowane, szybkie gołąbki z młodej kapusty z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. 
  • Polecamy spróbować także gołąbków z młodej kapusty z koperkiem – wystarczy posiekać go na drobno i dodać do farszu. 
  • Przechowywane w lodówce, gołąbki z młodej kapusty zachowają świeżość przez około 3–4 dni. Można je również zamrozić. Należy jednak pamiętać, że w zamrażalniku nie powinno się ich trzymać dłużej niż przez 1 miesiąc. 
  • Gołąbki z kapusty młodej świetnie komponują się ze smakiem smażonej cebuli czy wieprzowych skwarek. 
  • Zastanawiacie się, jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? To nic trudnego! Najszybciej zrobicie to, umieszczając nabitą na widelec główkę kapusty w garnku z wrzącą, osoloną wodą na około 3 minuty.

Notka redakcyjna

Gołąbki z młodej kapusty – z jakim sosem podawać? 

Choć nawet gołąbki bez sosu smakują świetnie, warto poświęcić nieco czasu i zaserwować je w towarzystwie aromatycznych dodatków – dzięki temu z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Polecamy spróbować ich z dodatkiem sosu koperkowego lub pieczarkowego. Ich smak równie dobrze podkreśli aksamitny sos pieczeniowy.

Fanom klasyki na pewno zasmakują gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Po zawinięciu, gołąbki układa się w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Całość należy zalać gorącą wodą z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, koperku, lubczyku oraz suszonej włoszczyzny. Tak przygotowane, gołąbki w sosie własnym gotuje się przez około 50 minut na wolnym ogniu. Gotowe!

Przepis na gołąbki z młodej kapusty – inne wersje 

Gołąbki to danie znane i lubiane na całym świecie. W Grecji najczęściej spotkać je można pod nazwą Dolmadakia. W zależności od regionu wypełniane są farszem na bazie mięsa, ryżu, warzyw, ryb czy też owoców morza. Do zawijania używa się głównie liści winogron. W Szwecji, rolki z kapusty noszą nazwę Kåldolmar. Z kolei w Finlandii określa się je jako Kaalikääryleet. Również w Polsce przygotowuje się je na wiele, niekiedy odmiennych, sposobów. 

Jeśli nie przepadacie za ich klasyczną wersją, możecie z łatwością przygotować gołąbki z młodej kapusty bez ryżu. Do ich przyrządzenia wystarczą następujące składniki: kapusta, mięso mielone, jajko, bułka tarta, ulubione przyprawy oraz (opcjonalnie) przecier pomidorowy. Do farszu można także dodać kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną lub bulgur. 

Osobom na diecie roślinnej, polecamy spróbowanie wege gołąbków z młodej kapusty. W takiej wersji, nadziewa się je mieszanką ryżu, marchewki, cebuli, papryki czerwonej lub żółtej oraz boczniaków. Całość warto doprawić przy pomocy wędzonej papryki mielonej, czosnku, majeranku oraz natki pietruszki. Tak przygotowane gołąbki z młodej kapusty pewnością zasmakują nawet tym, którzy na co dzień spożywają mięso. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy