Gołąbki z młodej kapusty

Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 410 kcal
Składniki na 4-6 porcji

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
410 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)


Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • szklanka ryżu
  • 2 piersi kurczaka
  • litr bulionu drobiowego z kostki
  • 3 młode marchewki
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. gouda)
  • puszka pomidorów (45 dag)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę zblanszować przez 2–3 minuty w osolonym wrzątku , odcedzić, ostudzić wyciąć głąb, liście rozdzielić.
  • Ryż ugotować. Mięso ugotować w bulionie przez 10–15 minut, odcedzić (sos z gotowania zachować do sosu pomidorowego) zmielić i wymieszać z ryżem.
  • Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plastry, dodać do farszu razem ze startym serem, doprawić solą i pieprzem. Na przestygnięte liście kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki tak jak krokiety, układać w rondlu (łączeniem liści do spodu, tak by farsz się nie wydostawał na zewnątrz gołąbka).
  • Pomidory zmiksować ze szklanką sosu z gotowania gołąbków i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem zalać gołąbki, dodać łyżkę masła i dusić przez 20 minut na wolnym ogniu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 410

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy