Tureckie gołąbki z młodej kapusty

Ocena:

4.47 (162)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Tureckie gołąbki z młodej kapusty są mniejsze, dlatego świetnie sprawdzą się jako propozycja na przystawkę. Młodą kapustę należy zblanszować, a później wypełnioną farszem ugotować w bulionie.

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  300 g

  • ryż  2 szklanki

  • cebula  1 szt.

  • sumak  1 łyżeczka

  • olej słonecznikowy  100 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • papryka  2 łyżeczki

  • świeża mięta  5 gałązek

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • pomidor  2 szt.

  • młoda kapusta  2 szt.

  • masło  2 szt.

  • mięta  1 łyżeczka

  • bulion warzywny  0.5 l

Tureckie gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzony mieszamy z wołowiną, cebulą, sumakiem, olejem. Dodajemy sól, pieprz i sambal. Długo wyrabiamy zwarty farsz. Dodajemy posiekaną miętę, natkę i pomidory.
    W garze z osolonym wrzątkiem blanszujemy przez 2 min poszczególne liście kapusty. Te duże wykorzystajmy na farsz, tymi mniejszymi wyłóżmy dno garnka. Zwijamy tradycyjne, ale chude jak cygaro gołąbki.

    pietruszka-iStock (1)
  • Krok 2:

    Dno garnka smarujemy masłem, wykładamy warstwą pustych liści. Gołąbki układamy blisko siebie, tworząc ślimaka, w dwóch warstwach, przykrywamy znowu pustymi liśćmi kapusty, posypujemy miętą. Nakrywamy talerzykiem, dociskamy, polewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy ok. 50 min. Serwujemy na przystawkę. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

    maslo-iStock

Porady

Tureckie gołąbki z młodej kapusty zawierają w przepisie:

  • papryki w postaci 2 łyżeczki sambal oelek lub innej ostrej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 obrane pomidory posiekane w drobną kostkę



Zobacz też: gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wyśmienitym uzupełnieniem będzie miseczka gęstej, zakwaszonej sokiem z cytryny śmietany 36% lub greckiego jogurtu. Można je też polać rozpuszczonym masłem, przesmażonym z dodatkiem sambalu, cukru i czosnku.
Tureckie gołąbki są mniejsze niż nasze. Z liści kapusty odcina się głąb i używa tylko zielonej części do ukręcenia cygara. Ryż do farszu jest krótki i o lekko podłużnych ziarenkach, taki sam, jaki pojawia się w daniu zwanym pilav. Dodatkiem do farszu mogą być też malutkie rodzynki i suszona mięta.
Zachęcam do wykorzystania liści z wierzchu garnka: można podsmażyć je na rumiano na maśle, gorące posypać startym parmezanem i polać klasyczną bułką tartą zrumienioną na maśle.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne