Tureckie gołąbki z młodej kapusty są mniejsze, dlatego świetnie sprawdzą się jako propozycja na przystawkę. Młodą kapustę należy zblanszować, a później wypełnioną farszem ugotować w bulionie.
Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 162 głosów)
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzony mieszamy z wołowiną, cebulą, sumakiem, olejem. Dodajemy sól, pieprz i sambal. Długo wyrabiamy zwarty farsz. Dodajemy posiekaną miętę, natkę i pomidory.
W garze z osolonym wrzątkiem blanszujemy przez 2 min poszczególne liście kapusty. Te duże wykorzystajmy na farsz, tymi mniejszymi wyłóżmy dno garnka. Zwijamy tradycyjne, ale chude jak cygaro gołąbki.
Dno garnka smarujemy masłem, wykładamy warstwą pustych liści. Gołąbki układamy blisko siebie, tworząc ślimaka, w dwóch warstwach, przykrywamy znowu pustymi liśćmi kapusty, posypujemy miętą. Nakrywamy talerzykiem, dociskamy, polewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy ok. 50 min. Serwujemy na przystawkę. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.
Porady
Tureckie gołąbki z młodej kapusty zawierają w przepisie:
- papryki w postaci 2 łyżeczki sambal oelek lub innej ostrej pasty paprykowej
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 obrane pomidory posiekane w drobną kostkę
Zobacz też: gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Wyśmienitym uzupełnieniem będzie miseczka gęstej, zakwaszonej sokiem z cytryny śmietany 36% lub greckiego jogurtu. Można je też polać rozpuszczonym masłem, przesmażonym z dodatkiem sambalu, cukru i czosnku.
Tureckie gołąbki są mniejsze niż nasze. Z liści kapusty odcina się głąb i używa tylko zielonej części do ukręcenia cygara. Ryż do farszu jest krótki i o lekko podłużnych ziarenkach, taki sam, jaki pojawia się w daniu zwanym pilav. Dodatkiem do farszu mogą być też malutkie rodzynki i suszona mięta.
Zachęcam do wykorzystania liści z wierzchu garnka: można podsmażyć je na rumiano na maśle, gorące posypać startym parmezanem i polać klasyczną bułką tartą zrumienioną na maśle.
Komentarze