Gołąbki z indykiem, kurkumą i kaszą kuskus to urozmaicony przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Z dodatkiem indyka i kuskusu jest lżejszą wersją przepisu naszych mam i babć. Spróbujcie gołąbków z indykiem, kurkuma i kuskusem na rodzinny obiad.
Gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.47 z 145 głosów)
Pierś indyka mielimy, po nim przez maszynkę przepuszczamy bułkę namoczoną w mleku (bez odciskania). Rozgrzewamy 2 łyżki masła, lekko szklimy na nim średniej wielkości, posiekaną cebulę cukrową. Mieszamy z kuskusem, namoczonymi, małymi rodzynkami i kurkumą. Wszystko to dokładamy do mięsa i wyrabiamy farsz (można dolać 3–4 łyżki wody), doprawiamy solą i pieprzem.
Ze średniej wielkości kapusty wycinamy głąb, podcinamy wierzchnie liście i zdejmujemy jeden po drugim. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i całą obraną,średniej wielkości marchewką, przyprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zanurzamy po kilka liści, gotujemy ok. 5 min. Odławiamy na sito, wodę zachowujemy. Na każdym liściu układamy niewielki, podłużny wałek z farszu i zawijamy analogicznie jak naleśniki przy formowaniu krokietów.
Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, układamy gołąbki, oprószamy cukrem i rumienimy z dwóch stron. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody z gotowania kapusty, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tę ugotowaną marchewkę i obrane ze skórki jabłko. Dolewamy śmietany, solimy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min, przed końcem dodajemy paprykę i koncentrat. Podajemy z dodatkową porcją kwaśnej śmietany i koniecznie dużą ilością świeżo siekanego kopru.
Komentarze