Gołąbki drobiowe

Gołąbki. jedno z najbardziej niepewnych dań z dzieciństwa. I chyba każdy domyśla się dlaczego :)))

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biała kapusta
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 kg kurczaka (w całości)
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • majeranek, wegeta, pieprz, sól, świeża pietruszka

Przygotowanie

  1. 1. Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam będą piersi z kurczaka i udka, z których musimy ściągnąć mięso. Na korpusie i kościach gotujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zeszkli przyprawiamy majerankiem i wegetą, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu, aż kurczak będzie miękki.
  2. 2. Gotowe, przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki ryżu : 3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Miękki ryż dokładnie mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku.
  3. 3. Kapustę wrzucamy do gorącej, solidnie posłodzonej wody (ok 2 łyżek cukru) i gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości kapusty). Kiedy ściągniemy miękkie liście z wierzchu może się okazać, że pod spodem są twarde. Należy wtedy ponownie włożyć kapustę do gorącej wody.
  4. 4. Ciepłe liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy rosołem. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miękkości.
  5. Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów.
  6. 5. Szklankę rosołu wlewamy do rondla, dodajemy pomidory w puszcze, sól, pieprz i ok 2 łyżek cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a następnie mielimy blenderem na gładki sos. Łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciepłego sosu. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane świeżą pietruszką.

Wskazówki

Zobacz też: Tureckie gołąbki z młodej kapusty

obiad dla dzieci sos gołąbki kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze