Gołąbki z sałaty z groszkiem, bulgurem i kozim serem
Ocena:
4.54
(195)
35 min.
dla 4 osób
Przepis na pyszne gołąbki.
Składniki:
600 ml wywaru warzywnego
200 g mrożonego groszku
szczypta kurkumy
20 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
200 g kaszy bulgur
16 liści sałaty głowiastej
4 plastry twardego koziego sera, np. goudy
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
Gołąbki z sałaty z groszkiem, bulgurem i kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
400 ml wywaru warzywnego gotujemy wraz z groszkiem, kurkumą, masłem, oliwą z oliwek i porządną szczyptą soli. Wsypujemy bulgur, raz jeszcze gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie bulgur rozdrabniamy widelcem. Liście sałaty myjemy. Potem bierzemy 2 liście, układamy na sitku lub łyżce cedzakowej jeden na drugim i zanurzamy na kilka sekund w osolonym wrzątku, aby się zespoliły. Wyciągamy, chłodzimy w zimnej wodzie. Pozwalamy im obcieknąć, układając na ręczniku kuchennym. W ten sposób przygotowujemy wszystkie liście jako owijki na nadzienie. Za pomocą chochelki (nabierki) przygotowujemy 8 gołąbków: kolejno wyścielamy chochelkę jedną taką sałatową owijką. Następnie na każdą owijkę nakładamy czubatą łyżkę groszkowego bulguru (ok. 1/8 na gołąbków). Zakładamy brzegi owijki do środka, przyciskamy mocno przez chwilkę. Powstałą półkulę wyjmujemy z chochelki i umieszczamy w formie do zapiekania. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. (włączanie termoobiegu nie jest zalecane). Każdy gołąbek przykrywamy plasterkiem koziego sera i posypujemy kolorowym pieprzem. Pozostały wywar warzywny (200 ml) gotujemy i podlewamy nim gołąbki. Całość zapiekamy w gorącym piekarniku przez 10 minut.
Porcja zawiera: 285 kcal/1200 kJ, 36 g węglowodanów, 11 g białka, 11 g tłuszczu
Bulgur jest tak samo prosty w użyciu jak kuskus. Zalewa się go wrzącą wodą lub wywarem warzywnym, pozostawia do wchłonięcia i stosuje np. do sałatek. Smakuje pysznie z porem, papryką, doprawiony kolendrą i cytrynowym winegretem.