Gołąbki z kapusty pekińskiej są prostsze do wykonania od tradycyjnych, ponieważ łatwiej jest oddzielić liście, w które zawijamy farsz. Jednocześnie smakują równie dobrze – a najlepiej w zestawie z gotowanymi młodymi ziemniakami lub kremowym puree. Zgodnie z podstawowym przepisem gołąbki z kapustą pekińską zapiekamy z sosem pomidorowym w piekarniku. Możemy je także ugotować w garnku.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 170 głosów)
Kapusta: myjemy ją i delikatnie oddzielamy całe liście. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania i blanszujemy w niej liście kapusty pekińskiej przez 2 min. Wyjmujemy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.
Ryż: gotujemy go na sypko w 300 ml wody przez ok. 15 min od momentu wrzenia. Pozostawiamy pod przykryciem do czasu, aż ziarna wchłoną wodę, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na ładny, rumiany kolor.
Farsz na gołąbki: w dużej misce mieszamy ugotowany ryż z mięsem mielonym z szynki. Dodajemy 30 g przecieru pomidorowego i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. Wyrabiamy ręką przez ok. 2 min.
Zawijanie gołąbków: na dużej desce rozkładamy liście kapusty, na środek nakładamy farsz (ok. 100 g na jedną porcję). Składamy boki do środka, a następnie zawijamy gołąbki w ruloniki.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy zawinięte gołąbki.
Sos: pozostały przecier pomidorowy mieszamy z wodą i śmietaną. Polewamy nim gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowane do pieczenia.
Pieczenie: gołąbki z sosem pomidorowym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść 18 gołąbków o długości ok. 8 cm.
- Gołąbki z kapustą pekińską najlepiej jest zapiekać pod przykryciem.
- Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy użyć folii aluminiowej.
- Ok. 15 min przed końcem pieczenia, odkrywamy je, aby się delikatnie zapiekły.
- Dno naczynia żaroodpornego możemy dodatkowo wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
- Sos możemy przygotować także na bazie bulionu warzywnego – bez śmietany, jeśli chcemy, aby był lżejszy.
- Po przełożeniu na talerze, można posypać gołąbki posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Przygotowane według tego przepisu gołąbki możemy także ugotować w garnku. Dno wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki – w zależność od wielkości garnka wyjdą 2–3 warstwy.
Całość zalewamy bulionem (warzywnym lub drobiowym) wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotujemy pod przykrywką na małej mocy palnika przez ok. 60 min. Co 15 min sprawdzamy, czy gołąbki się nie przypalają i delikatnie je mieszamy przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
Z tych samych składników możemy przygotować gołąbki bez zawijania. W tym celu szatkujemy kapustę pekińską – nożem, przy pomocy malaksera lub ścierając na tarce o grubych oczkach. Blanszujemy ją we wrzątku, przekładamy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, dokładamy jajko i sparzone liście kapusty. Szybkie gołąbki z kapustą pekińską podsmażamy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym.
W sparzoną kapustę pekińską możemy zawinąć także farsz wegetariański zrobiony z:
Komentarze