Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ocena:

4.41 (174)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Gołąbki z kapusty pekińskiej są prostsze do wykonania od tradycyjnych, ponieważ łatwiej jest oddzielić liście, w które zawijamy farsz. Jednocześnie smakują równie dobrze – a najlepiej w zestawie z gotowanymi młodymi ziemniakami lub kremowym puree. Zgodnie z podstawowym przepisem gołąbki z kapustą pekińską zapiekamy z sosem pomidorowym w piekarniku. Możemy je także ugotować w garnku.

Składniki:

  • kapusta pekińska  1 szt.

  • ryż  200 g

  • cebula  1 szt.

  • olej rzepakowy  15 ml

  • mięso mielone  800 g

  • przecier pomidorowy  80 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • majeranek  5 g

  • woda  100 ml

  • śmietana 18%  200 ml

Gołąbki z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: myjemy ją i delikatnie oddzielamy całe liście. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania i blanszujemy w niej liście kapusty pekińskiej przez 2 min. Wyjmujemy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Ryż: gotujemy go na sypko w 300 ml wody przez ok. 15 min od momentu wrzenia. Pozostawiamy pod przykryciem do czasu, aż ziarna wchłoną wodę, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na ładny, rumiany kolor.

  • Krok 4:

    Farsz na gołąbki: w dużej misce mieszamy ugotowany ryż z mięsem mielonym z szynki. Dodajemy 30 g przecieru pomidorowego i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. Wyrabiamy ręką przez ok. 2 min.

  • Krok 5:

    Zawijanie gołąbków: na dużej desce rozkładamy liście kapusty, na środek nakładamy farsz (ok. 100 g na jedną porcję). Składamy boki do środka, a następnie zawijamy gołąbki w ruloniki.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy zawinięte gołąbki.

  • Krok 7:

    Sos: pozostały przecier pomidorowy mieszamy z wodą i śmietaną. Polewamy nim gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowane do pieczenia.

  • Krok 8:

    Pieczenie: gołąbki z sosem pomidorowym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść 18 gołąbków o długości ok. 8 cm.
  • Gołąbki z kapustą pekińską najlepiej jest zapiekać pod przykryciem.
  • Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy użyć folii aluminiowej.
  • Ok. 15 min przed końcem pieczenia, odkrywamy je, aby się delikatnie zapiekły.
  • Dno naczynia żaroodpornego możemy dodatkowo wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Sos możemy przygotować także na bazie bulionu warzywnego – bez śmietany, jeśli chcemy, aby był lżejszy.
  • Po przełożeniu na talerze, można posypać gołąbki posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gotowane gołąbki z kapusty pekińskiej

Przygotowane według tego przepisu gołąbki możemy także ugotować w garnku. Dno wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki – w zależność od wielkości garnka wyjdą 2–3 warstwy.

Całość zalewamy bulionem (warzywnym lub drobiowym) wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotujemy pod przykrywką na małej mocy palnika przez ok. 60 min. Co 15 min sprawdzamy, czy gołąbki się nie przypalają i delikatnie je mieszamy przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.

Szybkie gołąbki z kapustą pekińską

Z tych samych składników możemy przygotować gołąbki bez zawijania. W tym celu szatkujemy kapustę pekińską – nożem, przy pomocy malaksera lub ścierając na tarce o grubych oczkach. Blanszujemy ją we wrzątku, przekładamy na durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, dokładamy jajko i sparzone liście kapusty. Szybkie gołąbki z kapustą pekińską podsmażamy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym.

Gołąbki w kapuście pekińskiej bez mięsa

W sparzoną kapustę pekińską możemy zawinąć także farsz wegetariański zrobiony z:

  • soczewicy i suszonych grzybów – podsmażamy je na cebuli, pokrojonej w drobną kostkę,
  • kaszy pęczak i grzybów – kaszę należy wcześniej ugotować, a grzyby namoczyć (jeśli używamy suszonych) i przesmażyć z cebulką na patelni,
  • kaszy gryczanej i pieczarek – kaszę gotujemy i mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki,
  • warzyw i ryżu – na patelni możemy podsmażyć marchewkę, cukinię i paprykę. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy, przyprawy i mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne