Gołąbki domowe

Gołąbki według tradycyjnego przepisu. Treściwe gołąbki na obiad w mięsnym farszem, obowiązkowo podane z sosem pomidorowym. Najlepszy ryż to ryż paraboliczny.

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.25 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do gotującej osolonej wody na ok 4 minuty i zdejmujemy wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilkakrotnie. Następnie wycinamy nerw liścia lub zbijamy tłuczkiem ( aby nie powstały dziury ) Przygotowujemy farsz: gotujemy ryż ( najlepiej paraboliczny ponieważ się nie klei i nie rozgotowuje ) mielimy mięso (łopatkę wieprzową) lub używamy porcji gotowego mięsa mielonego wieprzowego. Dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebulę, jaja, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 2.Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.; Robimy sos pomidorowy do zalanie gołąbków: do wody w której gotowaliśmy kapustę dodajemy koncentrat, sól, pieprz. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołąbki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok 2 godzin. Domowe gołąbki po tym czasie będą gotowe!

Porady

Gołąbki domowe to przykład tradycyjnego polskiego dania. Można je przygotowywać w wersji postnej kojarzonej z wieczerzą wigilijną, gdy zamiast ryżu używamy kaszy gryczanej i nadzienie łączymy z suszonymi grzybami. Jednak nic nie zastąpi smaku gołąbków z ryżem i przecierem pomidorowym. Sos pomidorowy do gołąbków można zabielić dodając gęstej śmietany. Ponadto nie trzeba obawiać się przyprawiania sosu np.: lubczykiem, bazylią lub tymiankiem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy