Gołąbki według tradycyjnego przepisu. Treściwe gołąbki na obiad w mięsnym farszem, obowiązkowo podane z sosem pomidorowym. Najlepszy ryż to ryż paraboliczny.
Gołąbki domowe z mięsem mielonym i ryżem / fot. iStock
(średnia 4.25 z 202 głosów)
Podobne przepisy: dania mięsne, gołąbkiPorady
Gołąbki domowe to przykład tradycyjnego polskiego dania. Można je przygotowywać w wersji postnej kojarzonej z wieczerzą wigilijną, gdy zamiast ryżu używamy kaszy gryczanej i nadzienie łączymy z suszonymi grzybami. Jednak nic nie zastąpi smaku gołąbków z ryżem i przecierem pomidorowym. Sos pomidorowy do gołąbków można zabielić dodając gęstej śmietany. Ponadto nie trzeba obawiać się przyprawiania sosu np.: lubczykiem, bazylią lub tymiankiem.
Komentarze