Gołąbki bez zawijania to szybsza alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W tej wersji wychodzą równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Dobrej jakości mielone mięso łączymy z poszatkowaną kapustą i ryżem. Podsmażamy je na patelni, a następnie gotujemy w sosie pomidorowym lub zapiekamy w piekarniku. Szybkie gołąbki bez zawijania podajemy z młodymi ziemniakami i świeżą surówką.
iStock
(średnia 4.47 z 173 głosów)
Kapusta: myjemy ją i szatkujemy w malakserze (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach). W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Wrzucamy do niej kapustę, a gdy ponownie się zagotuje, odcedzamy ją na sitku.
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 10 min do czasu, aż się zeszkli.
Mięso: mieszamy z podsmażoną cebulą, sparzoną kapustą, surowym ryżem i jajkami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Lepienie gołąbków: z gotowej masy formujemy podłużne kotlety o długości ok. 8 cm.
Smażenie: gołąbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (może być po smażeniu cebuli). Smażymy krótko – wystarczy 1 min z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Sos pomidorowy: w osobnym garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy passatę, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, soli, pieprzu i słodką paprykę. Mieszamy, a gdy się zagotuje, dodajemy śmietankę. Ponownie mieszamy i po 2 min zdejmujemy z kuchenki.
Pieczenie: gołąbki bez zawijania zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 60 min.
Porady
- Z przepisu wychodzi ok. 18 gołąbków o długości 8 cm.
- To, jak wyjdą nam gołąbki bez zawijania, zależy przede wszystkim od jakości i rodzaju mięsa. Można wybrać bardziej tłusty kawałek, np. z łopatki wieprzowej lub karkówki bądź chudsze mięso z szynki. Najlepiej poprosić o zmielenie wybranej porcji w sklepie lub samodzielnie zmielić mięso w domu.
- Do gołąbków można dodać białą kapustę, czerwoną, pekińską lub włoską. Wszystkie odmiany przygotowujemy zgodnie z pierwszym krokiem przepisu.
- Jeśli chcemy, aby po zapiekaniu gołąbków zostało nam więcej sosu w brytfance, możemy wcześniej ugotować ryż na sypko i w takiej formie dodać go do kapusty i mięsa. Ugotowany ryż pochłonie mniej wody.
- Gołąbki można też gotować w sosie pomidorowym (zamiast zapiekania). Najpierw je podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do dużego garnka z sosem pomidorowym. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 35 min.
- Do sosu zamiast ziół prowansalskich można dodać świeżą lub suszoną bazylię, oregano lub czosnek.
- Szybkie gołąbki bez zawijania doskonale smakują posypane posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
W wersji wegetariańskiej przygotowujemy gołąbki bez mięsa, które zastępujemy:
Do wybranych składników dodajemy jajko i bułkę tartą lub płatki owsiane. Mieszamy składniki w takich proporcjach, aby udało się zlepić z nich kotleciki w kształcie gołąbków. Następnie podsmażamy je na patelni, przekładamy do brytfanki i zapiekamy z sosem.
Wegańskie gołąbki bez zawijania nie mogą zawierać jajka. Zastępujemy je składnikiem roślinnym np. namoczonym siemieniem lnianym lub nasionami chia. Jeśli masa na gołąbki ma odpowiednią konsystencję, po prostu pomijamy.
W wersji bez zawijania, podobnie jak w tradycyjnym przepisie na domowe gołąbki możemy zastąpić ryż innymi pożywnymi dodatkami:
Jeśli chcemy, aby gołąbki zrobiły się szybciej, dodajemy ugotowaną kaszę lub podsmażone warzywa.
Komentarze