Focaccia - przepis na włoskie pieczywo

3 przepisy

225f7af2dc6258dca5547244984ca70a2052c947

Focaccia to słynne włoskie pieczywo drożdżowe bardzo lubiane przez Włochów i fanów ich kuchni. Są to płaskie placki posypywane przyprawami lub wzbogacane dodatkami. Focaccia występuje w różnych rodzajach – czasem jest cienka i chrupiąca, a czasem gruba, puszysta i mocno smakuje oliwą. Zdarza się, że przypomina spód pizzy – bez sosu, sera i dodatków. forma jest różna, zależnie od regionu Włoch, z którego pochodzi przepis. Focaccię podaje się jako przekąskę lub jeden z elementów antipasti – przystawek serwowanych przed głównym posiłkiem. Dodatkami do niej są najczęściej oliwki, suszone pomidory i przyprawy takie jak świeży rozmaryn, gruboziarnista sól morska. Gorąca focaccia prosto z pieca to ogromna przyjemność i obowiązkowe danie do wypróbowania przez każdego smakosza i fana kuchni włoskiej.

Focaccia-przepis na włoskie pieczywo

Focaccia – przepis podstawowy

Podstawowy przepis na focaccie potrzebuje jedynie mąki, wody, soli i drożdży. Dodatkowo ciasto obficie polewa się oliwą z oliwek, polewa się wodą z solą. Gdy ciasto wyrośnie, rozkładamy je na prostokątnej blasze. Rozciągamy je do rogów blachy i następnie opuszkami palców tworzymy wgłębienia. Następnie umieszczamy w nich czarne oliwki, suszone pomidory, zioła lub spryskujemy słoną wodą. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C. Pieczemy w 175°C przez 15-20 minut. Na koniec ponownie skrapiamy oliwą i odstawiamy do przestudzenia. Mniej popularna jest focaccia o okrągłym kształcie.

Focaccia – jak jeść?

Focaccia w kuchni włoskiej była posiłkiem klasy robotniczej. Żony przygotowywały dla mężów porcję pieczywa albo przynosiły jeszcze gorące w porze obiadowej. Focaccia jest idealna do zjadania wprost z blachy. Jej prostokątny kształt ułatwia dzielenie się z innymi i rwanie poszczególnych porcji. Focaccia to przykład prostego jedzenia, które podbija serca wielu smakoszy. Sekret tkwi w idealnym połączeniu kontrastów. Chrupiącego wierzchu i wyrośniętego środka, słodkiego ciasta połączonego ze słonymi dodatkami np.: soli morskiej albo czarnych oliwek. Zatem focaccia to przekąska, która z powodzeniem weźmiecie w dłoń i zjecie w gronie przyjaciół.