Focaccia - przepis na włoskie pieczywo

15 przepisów

Focaccia to słynne włoskie pieczywo drożdżowe bardzo lubiane przez Włochów i fanów ich kuchni. Są to płaskie placki posypywane przyprawami lub wzbogacane dodatkami. Focaccia występuje w różnych rodzajach – czasem jest cienka i chrupiąca, a czasem gruba, puszysta i mocno smakuje oliwą. Zdarza się, że przypomina spód pizzy – bez sosu, sera i dodatków. forma jest różna, zależnie od regionu Włoch, z którego pochodzi przepis. Focaccię podaje się jako przekąskę lub jeden z elementów antipasti – przystawek serwowanych przed głównym posiłkiem. Dodatkami do niej są najczęściej oliwki, suszone pomidory i przyprawy takie jak świeży rozmaryn, gruboziarnista sól morska. Gorąca focaccia prosto z pieca to ogromna przyjemność i obowiązkowe danie do wypróbowania przez każdego smakosza i fana kuchni włoskiej.

Focaccia-przepis na włoskie pieczywo

Focaccia – przepis podstawowy

Podstawowy przepis na focaccie potrzebuje jedynie mąki, wody, soli i drożdży. Dodatkowo ciasto obficie polewa się oliwą z oliwek, polewa się wodą z solą. Gdy ciasto wyrośnie, rozkładamy je na prostokątnej blasze. Rozciągamy je do rogów blachy i następnie opuszkami palców tworzymy wgłębienia. Następnie umieszczamy w nich czarne oliwki, suszone pomidory, zioła lub spryskujemy słoną wodą. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C. Pieczemy w 175°C przez 15-20 minut. Na koniec ponownie skrapiamy oliwą i odstawiamy do przestudzenia. Mniej popularna jest focaccia o okrągłym kształcie.

Focaccia – jak jeść?

Focaccia w kuchni włoskiej była posiłkiem klasy robotniczej. Żony przygotowywały dla mężów porcję pieczywa albo przynosiły jeszcze gorące w porze obiadowej. Focaccia jest idealna do zjadania wprost z blachy. Jej prostokątny kształt ułatwia dzielenie się z innymi i rwanie poszczególnych porcji. Focaccia to przykład prostego jedzenia, które podbija serca wielu smakoszy. Sekret tkwi w idealnym połączeniu kontrastów. Chrupiącego wierzchu i wyrośniętego środka, słodkiego ciasta połączonego ze słonymi dodatkami np.: soli morskiej albo czarnych oliwek. Zatem focaccia to przekąska, która z powodzeniem weźmiecie w dłoń i zjecie w gronie przyjaciół.

 

Artykuły powiązane

Focaccia
10.08.2020

Focaccia - włoski chlebek pełen smaku

To płaskie ciasto z oliwą posypane gruboziarnistą solą pochodzi z Ligurii. Choć dzisiaj wypiekane jest w całych Włoszech, to najlepiej smakuje właśnie w Genui. Mówi się, że do znakomitego smaku focaccii przyczynił się specyficzny liguryjski klimat.

focaccia-min
05.05.2020

Focaccia jak ogród. Tak pięknych placków jeszcze nie widzieliście!

Grzyby jako ziemia, długi szczypiorek jako trawa, pomidory i oliwki jako kwiaty. Okazuje się, że focaccia, czyli poczciwy włoski placek, daje wiele możliwości kulinarnym artystom. Instagram powoli zaczyna szaleć na ich punkcie. Warto się nimi zainspirować, bo układanie wzorów z warzyw może mieć nawet działanie terapeutyczne.

Włoski sposób na rozgrzanie Vinbrulee
05.01.2020

Matteo Brunetti poleca włoski sposób na rozgrzanie

Kuchnia włoska to nie tylko letnie przysmaki i pasty, ale też rozgrzewające, aromatyczne i bardzo smakowite propozycje. Matteo Brunetti, rodowity Włoch, podpowiada, jakie dania można podać, aby w chłodne miesiące rozgrzać się w najsmaczniejszy sposób. I zdradza przepis na vinbrulè dla dorosłych.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Owoce morza czy pizza?
15.08.2018

L'avanti, czyli kuchnia włoska z polskimi akcentami

Aby skosztować prostej kuchni z południa Włoch nie trzeba już wsiadać w samolot. W centrum Warszawy znajdziemy restaurację L'avanti, gdzie na bazie polskich i włoskich produktów serwowane są włoskie przysmaki. Pizza, gnocchi, focaccia, beza czy krem z pomidorów to tylko niektóre z propozycji. W cyklu "Smaczne miejsca" nasza recenzja.

pizza_27
27.05.2013

Jaka jest historia pizzy?

Pieczony w piecu drożdżowy placek, pachnący sos, ulubione dodatki i rozpływający się w ustach ser... Nie ulega wątpliwości, że pizza jest jednym z najchętniej spożywanych dań, goszczących zarówno na naszych polskich stołach, jak i w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Skąd wziął się pomysł na to uniwersalne danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji?