Tomosz Dobre

Keto naleśniki

Ocena:

1 (2)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Keto naleśniki powstają na bazie serka mascarpone i nie zawierają ani grama mąki. Zgodnie z zasadami diety niskowęglowodanowej mają dużo białka i tłuszczu, a znikomą ilość cukrów. Są miękkie i elastyczne, dlatego z łatwością się je nadziewa i zawija. Podstawowy przepis na keto naleśniki bez mąki daje ogrom możliwości – można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdźcie, jak je zrobić. Nie zajmie Wam to więcej niż 20 minut.  

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mascarpone  35 g

  • masło  30 g

  • olej  10 ml

Keto naleśniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy wszystkie składniki wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić keto naleśniki bez mąki. Jest to szczególnie ważne w przypadku masła – schłodzone będzie zbyt twarde, żeby je zmiksować. Jeśli zależy nam na czasie, rozgrzejmy je lekko w mikrofalówce. Możemy też przygotować opcjonalny składnik w postaci słodzika – ksylitolu lub erytrolu. Przyda się, jeśli planujemy podać naleśnik keto na słodko, na przykład z owocami lub masłem orzechowym. 

    keto naleśniki - przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Ciasto: wybijamy jajka do miski. Dodajemy miękkie masło i mascarpone. Możemy też wykorzystać dowolny serek śmietankowy, ale pamiętajmy, że to właśnie kremowy, włoski wyrób charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu. Miksujemy składniki na jednolitą masę. Jeśli planujemy podać naleśniki keto z mascarpone na słodko, dorzućmy ulubione przyprawy korzenne, na przykład cynamon i wanilię. Do potrawy na słono pasują natomiast zioła prowansalskie lub gałka muszkatołowa.   

    keto naleśniki - ciasto
  • Krok 3:

    Smażenie: natłuszczamy patelnię olejem (na przykład rzepakowym, słonecznikowym lub kokosowym). Warto równomiernie go rozprowadzić za pomocą pędzelka cukierniczego lub kawałka ręcznika papierowego. Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy palnika. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna. Jeśli będzie zbyt niska, naleśniki będą przywierać do powłoki, a zbyt wysoka sprawi, że szybko się przypalą. Wylewamy porcję masy za pomocą chochelki. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni patelni. Kiedy ciasto zacznie odklejać się na krawędziach, przekręcamy naleśnik na drugą stronę. Czekamy, aż się zrumieni i zdejmujemy go z patelni. 

    keto naleśniki - smażenie
  • Krok 4:

    Keto naleśniki: wychodzą miękkie i elastyczne, dlatego nadają się do faszerowania. Świetnie smakują wypełnione budyniem proteinowym i różnymi świeżymi owocami (unikajmy jednak produktów takich jak dojrzałe banany lub ananas, które mogą utrudnić zbilansowanie jadłospisu ze względu na wyższą zawartość węglowodanów). Keto naleśniki z mascarpone możemy podać też na słono – z warzywami, mozzarellą i pomidorem, piersią kurczaka lub wędzonym łososiem.

    keto naleśniki - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne