Naleśniki lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Można robić je na słodko i na słono. Ciasto naleśnikowe jest jednym z uniwersalnych ciast, znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi ono bazę do wielu potraw, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu – tradycyjnie robi się je z mąki pszennej, mleka, wody, jajek i masła (opcjonalnie oleju). Swoją konsystencją powinno ono przypominać śmietanę kremówkę. Poniżej podajemy klasyczny przepis na naleśniki.
iStock
(średnia 4.44 z 148 głosów)
Przygotowanie składników: mleko wyjmujemy z lodówki 15 minut przed robieniem ciasta. Następnie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia.
Naleśniki przepis: mąkę pszenną wsypujemy do miski, dodajemy do niej mleko, wodę gazowaną, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy – możemy do tego celu wykorzystać blender lub mikser. Należy jednak pamiętać, by miksować ciasto na wolnych obrotach.
Smażenie naleśników: na patelnię (najlepiej specjalną, płaską) wlewamy olej i rozgrzewamy na średnim ogniu. W tym czasie należy zamieszać ciasto chochlą. Potem nabieramy ciasto i rozlewamy na powierzchni patelni, tak by przykryć całą jej powierzchnię – naleśniki powinny być cienkie. Po ok. 60 sekundach przekręcamy placek łopatką i smażymy z drugiej strony ok. 30 sekund.
Porady
- Do przygotowania naleśników najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 450, 500 lub 550. Niektórzy producenci zamieszczają informacje na opakowaniu na temat przeznaczenia danego produktu, nie musimy wtedy znać oznaczeń.
- Z kolei naleśniki bezglutenowe przygotujemy z mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej lub owsianej.
- Ciasto na naleśniki po przygotowaniu dobrze jest odstawić na 30 minut, jego konsystencja będzie nieco gęstsza, a składniki dobrze się ze sobą połączą. Przed smażeniem dobrze jest je zamieszać, żeby wzruszyć mąkę z dna miski.
- Zamiast roztopionego masła, do przygotowania naleśników możemy wykorzystać inny tłuszcz, np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.
- Jednym z sekretnych składników ciasta naleśnikowego jest woda gazowana, która sprawia, że naleśniki są puszyste i niezwykle delikatne w smaku.
- Naleśniki bez jajek i mleka to propozycja dla wegan – wystarczy użyć zamiennika jajek, czyli np. zmielone siemię lniane i bazować na dowolnym mleku roślinnym.
Naleśniki na słodko przygotowuje się bardzo łatwo – podobnie jak klasyczne. Jedyną różnicą jest dodanie cukru – najlepiej wykorzystać drobny cukier, przeznaczony do wypieków lub ewentualnie cukier puder czy nawet cukier wanilinowy. Warto jednak pamiętać, by nie dodawać zbyt dużej jego ilości, ponieważ wtedy naleśniki będą się przypalać podczas smażenia. Cukier możemy zastąpić ksylitolem lub erytrolem.
Największą popularnością cieszą się naleśniki z serem, polane śmietaną i obsypane cukrem. Do tego należy wymienić również naleśniki z jabłkiem, które są niezwykle aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu.
Idealne ciasto na naleśniki powinno być gładkie i przypominać nieco konsystencję śmietany. Jeśli ciasto wyszło nam zbyt rzadkie, to należy dodać do niego mąkę i ponownie całość dokładnie wymieszać. Innym sposobem na zagęszczenie ciasta naleśnikowego jest dodanie siemienia lnianego w proszku. Z kolei jeśli jest zbyt gęste, to możemy dodać odrobinę wody lub mleka.
Do klasycznego ciasta naleśnikowego dodawana jest woda gazowana, która sprawia, że ciasto jest puszyste i niezwykle delikatne. Możemy ją pominąć lub zamiast niej dodać wodę niegazowaną – najlepiej źródlaną lub przefiltrowaną wodę z kranu. Sprawdzi się też podwójna porcja mleka.
Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużo ciasta naleśnikowego i nie chcemy wykorzystywać całego od razu, to możemy z powodzeniem przechowywać je w lodówce nawet do trzech dni.
Ciasto naleśnikowe jest na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania zarówno deserów, jak i potraw na słono. Naleśniki wytrawne są podawane równie często, jak te na słodko. Mamy krokiety z kapustą i grzybami i naleśniki z pieczarkami, które często pojawiają się w towarzystwie barszczu czerwonego. Są też naleśniki z kurczakiem, mocno słone i czosnkowe naleśniki ze szpinakiem i fetą i oczywiście pikantne propozycje, czyli naleśniki meksykańskie.
Ciasto naleśnikowe można wykorzystywać do wielu różnych dań – często pełni ono funkcję panierki, np. do różnych owoców i warzyw, smażonych następnie w głębokim tłuszczu. Świetnie sprawdzi się także w roli panierki do mięs i ryb. Natomiast fani słodkości powinni spróbować najbardziej klasyczną formę podania – naleśniki z owocami np. z dżemem lub marmoladą.
Poznaj: ciekawe pomysły na wykorzystanie ciasta naleśnikowego
Niekiedy nasze ciasto naleśnikowe podczas przygotowania może się pienić. Najczęściej jest to wynik miksowania ciasta na zbyt dużych obrotach. W takiej sytuacji ciasto można uratować poprzez dodanie do niego odrobiny mąki (20 g) i mleka (50 ml) i ponowne wymieszanie już bez użycia miksera.
Komentarze