Naleśniki - przepis podstawowy

Ciasto naleśnikowe jest jednym z uniwersalnych ciast, bowiem znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi ono bazę do wielu potraw – zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, w tym m.in. naleśników z twarogiem czy krokietów z kapustą i grzybami. Ciasto do naleśników przygotowuje się na bazie mąki pszennej, mleka, wody, jajek i masła (opcjonalnie oleju). Swoją konsystencją powinno ono przypominać śmietanę kremówkę. Do smażenia domowych naleśników dobrze sprawdzi się specjalna patelnia naleśnikowa z cienkim dnem. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić ciasto naleśnikowe! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Przepis na ciasto naleśnikowe 1.

    Przepis na ciasto naleśnikowe zaczynamy od wsypania mąki pszennej do miski lub pojemnika, następnie dodajemy do niego mleko (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 15 minut przed wlaniem go do mąki), wodę gazowaną, jajka i roztopione masło. Następnie całość dokładnie mieszamy – możemy do tego celu wykorzystać blender lub mikser. Należy jednak pamiętać, by mieszać ciasto na wolnych obrotach. Ciasto naleśnikowe można smażyć partiami na naleśniki lub wykorzystać do zanurzania rozmaitych składników i smażenia w głębokim tłuszczu.

Porady

  • Do przygotowania naleśników najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 450, 500 lub 550. Niektórzy producenci mąk zamieszczają informacje na opakowaniu nt. przeznaczenia danego produktu. Warto wziąć do pod uwagę przy zakupie mąki do ciasta naleśnikowego. 
  • Zamiast roztopionego masła, do przygotowania naleśników możemy wykorzystać inny tłuszcz np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. 
  • Jednym z sekretnych składników ciasta naleśnikowego jest woda gazowana, która sprawia, że naleśniki są puszyste i niezwykle delikatne w smaku. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto naleśnikowe? 


Przygotowanie ciasta na naleśniki jest bardzo proste – wystarczy zmieszać ze sobą mleko, wodę (opcjonalnie), jajka, mąkę pszenną, olej lub masło oraz szczyptę soli. Niekiedy dodaje się również cukier, ale jest on fakultatywnym składnikiem ciasta naleśnikowego. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników – najlepiej za pomocą blendera lub miksera – należy sprawdzić jego konsystencję. Jeśli jest ona prawidłowa naleśniki, smażymy na specjalnej patelni do naleśników, która charakteryzuje się bardzo cienkim dnem. 


Ciasto na naleśniki na słodko 


Ciasto na naleśniki na słodko przygotowuje się bardzo łatwo – podobnie jak standardowe ciasto naleśnikowe. Jedyną różnicą jest dodanie cukru – najlepiej wykorzystać drobny cukier, przeznaczony do wypieków lub ewentualnie cukier puder czy nawet cukier wanilinowy (jeśli przepadamy za smakiem wanilii). Warto jednak pamiętać, by nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, ponieważ wówczas nasze naleśniki będą się nam przypalać podczas smażenia. 


Konsystencja ciasta na naleśniki 


Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć gładką konsystencję przypominającą nieco konsystencję śmietanki kremówki. Jeśli nasze ciasto jest zbyt rzadkie, to należy dodać do niego mąkę i ponownie całość dokładnie wymieszać. Innym sposobem na zagęszczenie ciasta naleśnikowego jest dodanie siemienia lnianego w proszku. Z kolei jeśli jest zbyt gęste, to możemy dodać odrobinę wody lub mleka. 


Przepis na naleśniki bez wody gazowanej 


Jednym z często dodawanych składników do ciasta naleśnikowego jest woda gazowana, która sprawia, że nasze ciasto jest pulchne i niezwykle delikatne. Jeśli nie mamy wody gazowanej, to możemy ją pominąć lub zamiast niej dodać wodę niegazowaną – najlepiej źródlaną lub przefiltrowaną wodę z kranu. 


Czy ciasto naleśnikowe można przechowywać w lodówce? 


Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużo ciasta naleśnikowego i nie chcemy wykorzystywać całego od razu, to możemy z powodzeniem przechowywać je w lodówce nawet do trzech dni. Co więcej, jeśli chcemy przygotować naleśniki, to ciasto na nie najlepiej przygotować nieco wcześniej i odstawić, chociażby na pół godziny. Jest to prosty trick, który sprawi, że nasze naleśniki będą jeszcze smaczniejsze! 


Co zrobić z ciasta naleśnikowego? 


Ciasto naleśnikowe jest na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych. W polskiej kuchni najpopularniejszymi daniami, przygotowanymi z ciasta naleśnikowego są naleśniki z nadzieniem twarogowym oraz krokiety z kapustą i grzybami. Ciasto naleśnikowe można wykorzystywać do wielu różnych dań – często pełni ono funkcję panierki, np. do różnych owoców i warzyw, smażonych następnie w głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe świetnie sprawdzi się także w roli panierki do mięs i ryb. Natomiast fani słodkości powinni spróbować najbardziej klasyczną formę podania – naleśniki z owocami np. w formie dżemu czy marmolady. 


Poznaj: ciekawe pomysły na wykorzystanie ciasta naleśnikowego


Dlaczego ciasto naleśnikowe się pieni? 


Niekiedy nasze ciasto naleśnikowe podczas przygotowania może się pienić. Najczęściej jest to wynik miksowania ciasta na zbyt dużych obrotach. W takiej sytuacji ciasto można uratować poprzez dodanie do niego odrobiny mąki (20 g) i mleka (50 ml) i ponowne wymieszanie już bez użycia miksera. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy