Placki owsiane

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Placki owsiane to propozycja na lekkie i niskokaloryczne śniadanie, które pokochają dorośli i dzieci. Są smażone bez użycia tłuszczu i nie zawierają cukru, a dzięki płatkom owsianym są bogate w błonnik, dlatego będą idealnym pomysłem na wartościową przekąskę podczas pracy albo zabawy. Możemy dodawać do nich korzenne przyprawy, bakalie i pokrojone owoce, dzięki temu ich smak za każdym razem będzie nas zaskakiwać. Poznajcie przepis na niezawodne placki z płatków owsianych, które nigdy się nie znudzą.

Składniki:

  • płatki owsiane  85 g

  • mleko  125 ml

  • jajka kurze  1 szt.

  • jabłka  150 g

  • cynamon  4 g

  • mąka pszenna  15 g

  • olej rzepakowy  20 ml

Placki owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniały.

  • Krok 2:

    Jabłko obieramy, kroimy na pół, wybieramy gniazdo nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy razem z płatkami. Możemy dosłodzić placki przez dodanie rozgniecionego widelcem banana lub pominąć ten krok, jeżeli nie przepadamy za zbyt słodkim smakiem.

  • Krok 3:

    Do miski z płatkami wbijamy jajko, dodajemy olej, mąkę (zamiast pszennej możemy użyć np. owsianą lub orkiszową) i cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie wykładamy łyżką równe porcje ciasta, formując cienkie (ok. 0.5 cm) placuszki. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, aż się zarumienią.

  • Krok 5:

    Placki z płatków owsianych możemy również usmażyć na dwóch łyżkach oleju (np. kokosowego lub rzepakowego). Skracamy wtedy czas smażenia do 2-3 minut.

  • Krok 6:

    Placki owsiane najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane jogurtem naturalnym i miodem. Latem możemy serwować je z ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami, a zimą z konfiturą ze śliwek.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne