Mince pie

Mince pies to bożonarodzeniowe brytyjskie babeczki nadziewane bakaliami. Ich nazwa odwołuje się do farszu z posiekanych suszonych owoców, którym ciasto wypełnione jest po brzegi. Zajadali się nimi Harry Potter i Kevin w świątecznym klasyku. Te przepyszne wypieki zajmą godne miejsce koło pierników i makowców. Podpowiadamy, jak zrobić kruche i słodkie mince pies.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babeczki kruche babeczki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 186 głosów)

Mince pie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kruche ciasto: mąkę należy przesiać do miski. Dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Dosypujemy cukier, szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki wody. Szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.

  • 2.

    Farsz do mince pie: większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę, rodzynki, morele i skórkę pomarańczową wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy słodkim winem i sokiem z pomarańczy. Dodajemy przyprawę do piernika i łyżkę miodu. Gotujemy na wolnym ogniu, aby zredukować wino – ok. 20–30 min, cały czas mieszając. Gdy farsz będzie już gęsty, a owoce – miękkie, przekładamy do ostygnięcia.

  • 3.

    Przygotowania do formowania babeczek: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ciasto na mince pie wyjmujemy z zamrażarki. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy po kolei na dwa placki o grubości ok. 3–4 mm.

  • 4.

    Podstawa mince pies: najpierw wykrawamy kółka z pierwszego placka – o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica foremek na babeczki. Wykładamy nimi foremki.

  • 5.

    Nadziewanie: ostudzony farsz nakładamy na ciasto w foremkach do wysokości ok. 0,5 cm od krawędzi. Następnie rozwałkowujemy drugi placek i wykrawamy z niego koła w takim rozmiarze, aby w całości przykryły nadzienie.

  • 6.

    Pieczenie: babeczki układamy na blasze w piekarniku i wstawiamy na 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obracamy foremki i wyjmujemy mince pies. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Porady

  • Z tego przepisu powinno wam wyjść ok. 12 babeczek.
  • Do bakaliowego nadzienia możecie dodać mielone goździki i imbir. Niektórzy wzbogacają aromat farszu o kilka kropel ekstraktu z wanilii i migdałów. Można także wlać 25 ml brandy.
  • Do mince pies pasują również mielone lub posiekane orzechy, np. pekan lub orzechy włoskie.
  • Tradycyjne nadzienie do babeczek przygotowywane jest z dodatkiem łoju lub w wersji wegańskiej „vegetable suet” (popularny w krajach anglosaskich odpowiednik smalcu). W naszym przepisie pomijamy ten składnik. Jeśli chcecie, możecie dodać do farszu łyżkę masła.
  • Babeczki możecie przykryć ciastem w kształcie gwiazdek lub kratki. To popularne wzory w Wielkiej Brytanii.

Notka redakcyjna

Mince pie – krótka historia brytyjskich babeczek

Farsz do mince pies nosi nazwę „mincemeat”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „posiekane mięso”. Związane jest to z historią babeczek, która sięga czasów wypraw krzyżowych. Podczas nich angielscy rycerze spotykali się z kuchnią Wschodu i inspirowali się nią, wracając w rodzime strony. Prawdopodobnie pod jej wpływem zaczęto dodawać do mięs słodkie owoce i przyprawy korzenne.

Za czasów Olivera Cromwella zakazano obchodzenia świąt Bożego Narodzenia i pieczenia mince pies, które kształtem przypominały żłobek Jezusa. Gospodynie ominęły jednak ten zakaz i zaczęły wypiekać okrągłe babeczki. Tradycja oficjalnie powróciła w 1660 roku. Od tego czasu do babeczek już nie jest dodawane mięso.

Inne desery z mincemeat

Nadzienie do mince pie zazwyczaj robione jest w wyprzedzeniem ok. 2 tygodni. Przechowuje się je w słoiku w lodówce, a w tym czasie składniki przechodzą aromatem słodyczy i przypraw. Z dodatkiem mincemeat można przygotować także:

  • mincemeat pudding – jest to słodkie, wilgotne i rozpadające się ciasto. Masa z mąki, jajek, masła i brązowego cukru ucierana jest z bakaliowym farszem,
  • pieczone jabłka – mincemeat jest gotowe do ich nadziewania. Po upieczeniu można polać je waniliowym sosem,
  • tartę – w wersji świątecznej można ją ozdobić gwiazdkami, wyciętymi z kruchego ciasta.

Polskie desery podobne do mince pie

W naszej bożonarodzeniowej tradycji również figurują bakaliowe potrawy, takie jak:

  • kutia – znana z terenów wschodniej Polski i Podkarpacia. Tradycyjnie robiono ją z obtłuczonej pszenicy z dodatkiem maku, słodu, orzechów, rodzynek, suszonych owoców i miodu, 
  • kluski z makiem – czyli słodkie łazanki z makiem i bakaliami 
  • czy makiełki – masa makowa z bakaliami przekładana miękkim pszennym pieczywem, np. chałką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy