Mince pies to bożonarodzeniowe brytyjskie babeczki nadziewane bakaliami. Ich nazwa odwołuje się do farszu z posiekanych suszonych owoców, którym ciasto wypełnione jest po brzegi. Zajadali się nimi Harry Potter i Kevin w świątecznym klasyku. Te przepyszne wypieki zajmą godne miejsce koło pierników i makowców. Podpowiadamy, jak zrobić kruche i słodkie mince pies.
Stockfood
(średnia 4.48 z 186 głosów)
Kruche ciasto: mąkę należy przesiać do miski. Dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Dosypujemy cukier, szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki wody. Szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
Farsz do mince pie: większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę, rodzynki, morele i skórkę pomarańczową wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy słodkim winem i sokiem z pomarańczy. Dodajemy przyprawę do piernika i łyżkę miodu. Gotujemy na wolnym ogniu, aby zredukować wino – ok. 20–30 min, cały czas mieszając. Gdy farsz będzie już gęsty, a owoce – miękkie, przekładamy do ostygnięcia.
Przygotowania do formowania babeczek: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ciasto na mince pie wyjmujemy z zamrażarki. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy po kolei na dwa placki o grubości ok. 3–4 mm.
Podstawa mince pies: najpierw wykrawamy kółka z pierwszego placka – o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica foremek na babeczki. Wykładamy nimi foremki.
Nadziewanie: ostudzony farsz nakładamy na ciasto w foremkach do wysokości ok. 0,5 cm od krawędzi. Następnie rozwałkowujemy drugi placek i wykrawamy z niego koła w takim rozmiarze, aby w całości przykryły nadzienie.
Pieczenie: babeczki układamy na blasze w piekarniku i wstawiamy na 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obracamy foremki i wyjmujemy mince pies. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Porady
- Z tego przepisu powinno wam wyjść ok. 12 babeczek.
- Do bakaliowego nadzienia możecie dodać mielone goździki i imbir. Niektórzy wzbogacają aromat farszu o kilka kropel ekstraktu z wanilii i migdałów. Można także wlać 25 ml brandy.
- Do mince pies pasują również mielone lub posiekane orzechy, np. pekan lub orzechy włoskie.
- Tradycyjne nadzienie do babeczek przygotowywane jest z dodatkiem łoju lub w wersji wegańskiej „vegetable suet” (popularny w krajach anglosaskich odpowiednik smalcu). W naszym przepisie pomijamy ten składnik. Jeśli chcecie, możecie dodać do farszu łyżkę masła.
- Babeczki możecie przykryć ciastem w kształcie gwiazdek lub kratki. To popularne wzory w Wielkiej Brytanii.
Farsz do mince pies nosi nazwę „mincemeat”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „posiekane mięso”. Związane jest to z historią babeczek, która sięga czasów wypraw krzyżowych. Podczas nich angielscy rycerze spotykali się z kuchnią Wschodu i inspirowali się nią, wracając w rodzime strony. Prawdopodobnie pod jej wpływem zaczęto dodawać do mięs słodkie owoce i przyprawy korzenne.
Za czasów Olivera Cromwella zakazano obchodzenia świąt Bożego Narodzenia i pieczenia mince pies, które kształtem przypominały żłobek Jezusa. Gospodynie ominęły jednak ten zakaz i zaczęły wypiekać okrągłe babeczki. Tradycja oficjalnie powróciła w 1660 roku. Od tego czasu do babeczek już nie jest dodawane mięso.
Nadzienie do mince pie zazwyczaj robione jest w wyprzedzeniem ok. 2 tygodni. Przechowuje się je w słoiku w lodówce, a w tym czasie składniki przechodzą aromatem słodyczy i przypraw. Z dodatkiem mincemeat można przygotować także:
W naszej bożonarodzeniowej tradycji również figurują bakaliowe potrawy, takie jak:
Komentarze