Charoset to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej ze świeżych jabłek, orzechów włoskich i deserowego czerwonego wina. Jest jednym z sześciu dań podawanych podczas wieczerzy sedarowej, w święto Pesach. Symbolizuje glinę, za pomocą której uwięziony w Egipcie naród żydowski budował piramidy dla faraona. Słodycz dania ma być wyrazem radości z wyzwolenia. Charoset z jabłek i bakalii podaje się z macą, ale może być też samodzielnym deserem lub dodatkiem do mięs.
Archiwum redakcji
Jabłka: myjemy. Nie obieramy ze skórki, a jedynie przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Polewamy sokiem z cytryny.
Orzechy: prażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Uważamy, żeby ich nie przypiec, inaczej staną się gorzkie. Kiedy uwolnią aromat, przekładamy je na deskę do krojenia, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
Mieszanie składników: jabłka i orzechy posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie zalewamy słodkim czerwonym winem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Podanie: kiedy jabłka i bakalie nasiąkną winem, możemy podać charoset. Mieszamy go, żeby wszystkie składniki połączyły się z sokiem, który spłynął na dno naczynia. Danie przekładamy na talerz lub do pucharka. Dekorujemy całymi orzechami i plasterkami jabłka.
Porady
- Danie można wzbogacić o śliwki, rodzynki, daktyle lub figi. Suszone owoce dodaje się do charosetu w tradycji sefardyjskiej. W tej wersji można także zamiast cukru użyć miodu, który świetnie komponuje się z bakaliami.
- Ilość cukru warto zmodyfikować w zależności od tego, jak kwaśne były jabłka, których użyliśmy do sporządzania dania. Możemy też wymieszać je z gruszkami. Spróbujmy dodać inne przyprawy korzenne, na przykład gałkę muszkatołową.
- Charoset z jabłek i bakalii możemy podać z macą, czyli tradycyjnym, chrupiącym, przaśnym chlebem, lub zmiksować na gęstą pastę i używać jako dodatek do drugiego dania.
- To tradycyjne żydowskie danie najlepiej przyrządzić na bazie chrupiących i słodko-kwaśnych jabłek, takich jak antonówki lub gala.
- Słodkie czerwone wino nadaje potrawie niepowtarzalny smak, ale jeśli zależy nam, żeby przyrządzić ją bez alkoholu, możemy go zastąpić sokiem z winogron.
- Pesachowy charoset możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje, kiedy jabłka i orzechy dobrze nasiąkną winem, dlatego powinniśmy go podawać najwcześniej godzinę po przyrządzeniu. Warto macerować go nawet dłużej, przez 24 godziny.
- Jeśli zrobiliśmy za dużo charosetu, z resztek możemy przyrządzić prostą szarlotkę w stylu apple pie, na spodzie z mąki macowej. Możemy także posmarować nim na przykład chlebek bananowy.
Komentarze