Charoset – potrawa z tartych jabłek

Charoset to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej ze świeżych jabłek, orzechów włoskich i deserowego czerwonego wina. Jest jednym z sześciu dań podawanych podczas wieczerzy sedarowej, w święto Pesach. Symbolizuje glinę, za pomocą której uwięziony w Egipcie naród żydowski budował piramidy dla faraona. Słodycz dania ma być wyrazem radości z wyzwolenia. Charoset z jabłek i bakalii podaje się z macą, ale może być też samodzielnym deserem lub dodatkiem do mięs. 

dodany przez: Ewa Niepytalska

desery dodatki

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Charoset – potrawa z tartych jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jabłka: myjemy. Nie obieramy ze skórki, a jedynie przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Polewamy sokiem z cytryny. 

  • 2.

    Orzechy: prażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Uważamy, żeby ich nie przypiec, inaczej staną się gorzkie. Kiedy uwolnią aromat, przekładamy je na deskę do krojenia, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. 

  • 3.

    Mieszanie składników: jabłka i orzechy posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie zalewamy słodkim czerwonym winem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.  

  • 4.

    Podanie: kiedy jabłka i bakalie nasiąkną winem, możemy podać charoset. Mieszamy go, żeby wszystkie składniki połączyły się z sokiem, który spłynął na dno naczynia. Danie przekładamy na talerz lub do pucharka. Dekorujemy całymi orzechami i plasterkami jabłka. 

Porady

  • Danie można wzbogacić o śliwki, rodzynki, daktyle lub figi. Suszone owoce dodaje się do charosetu w tradycji sefardyjskiej. W tej wersji można także zamiast cukru użyć miodu, który świetnie komponuje się z bakaliami.  
  • Ilość cukru warto zmodyfikować w zależności od tego, jak kwaśne były jabłka, których użyliśmy do sporządzania dania. Możemy też wymieszać je z gruszkami. Spróbujmy dodać inne przyprawy korzenne, na przykład gałkę muszkatołową. 
  • Charoset z jabłek i bakalii możemy podać z macą, czyli tradycyjnym, chrupiącym, przaśnym chlebem, lub zmiksować na gęstą pastę i używać jako dodatek do drugiego dania. 
  • To tradycyjne żydowskie danie najlepiej przyrządzić na bazie chrupiących i słodko-kwaśnych jabłek, takich jak antonówki lub gala. 
  • Słodkie czerwone wino nadaje potrawie niepowtarzalny smak, ale jeśli zależy nam, żeby przyrządzić ją bez alkoholu, możemy go zastąpić sokiem z winogron. 
  • Pesachowy charoset możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje, kiedy jabłka i orzechy dobrze nasiąkną winem, dlatego powinniśmy go podawać najwcześniej godzinę po przyrządzeniu. Warto macerować go nawet dłużej, przez 24 godziny. 
  • Jeśli zrobiliśmy za dużo charosetu, z resztek możemy przyrządzić prostą szarlotkę w stylu apple pie, na spodzie z mąki macowej. Możemy także posmarować nim na przykład chlebek bananowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy