Boeuf Bourguignon Julii Child

Boeuf Bourguignon, czyli jak zostaliśmy Francuzami

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 221 głosów)

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku (ze skórą)
  • 450 g pieczarek (pokrojonych w ćwiartki i podsmażonych na maśle)
  • 1-1,5 kg wołowiny (np. karkówka, łopatka, antrykot, rozbratel) (pokrojonej w kostkę o boku 5 cm)
  • 18-24 małe cebulki (uduszone w bulionie) ew. 3/4 słoika cebulek perłowych w zalewie
  • 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w plasterki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku bądź kilka sporych gałązek świeżego
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • masło

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Gotujemy bądź przygotowujemy ok. 600 ml bulionu wołowego.
  • 2. W uzyskanym bulionie dusimy do miękkości obrane malutkie cebulki. Jeśli do dyspozycji mamy jedynie perłowe ze słoika, podduszamy je kilka minut. Po czym przecedzamy.
  • 3. Najwygodniej jest przygotowywać to danie w jednym naczyniu, nadającym się zarówno do smażenia na płycie, jak i pieczenia w piekarniku, np. brytfannie, żeliwnym rondlu. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Odcinamy skórę boczku(zostawiamy do późniejszego wykorzystania), następnie pokrojony na całkiem spore kawałki podsmażamy w brytfannie z kilkoma łyżkami oliwy przez kilka minut. Gdy nabierze odpowiednich rumieńców, wyjmujemy z naczynia i odkładamy na bok, pozostawiając wytopiony tłuszcz.
  • 4. Wołowinę osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na rozgrzany, pozostały po smażeniu boczku tłuszcz. Smażymy jedynie przez chwilę - tak, by zamknąć naczynka na zewnątrz, zaś środek pozostawić surowy. Cały proces najlepiej jest przeprowadzić partiami, aby uniknąć zbędnego ścisku.
  • 5. Po usmażeniu mięso odkładamy na chwilę na bok, zajmując się smażeniem warzyw (ten sam tłuszcz w miarę potrzeb uzupełniany łyżką oliwy). Większość przepisów wskazuje na jedną sztukę marchwi i cebuli, jednak polecamy zwiększyć tą ilość. Standardowo używamy 3 średnich marchwi i dwóch cebul. Pokrojone w plasterki podsmażamy przez kilka minut.
  • 6. Do miękkich warzyw dorzucamy wołowinę oraz boczek. Doprawiamy wszystko świeżo zmielonymi pieprzem i solą. Następnie posypujemy składniki mąką i mieszamy w ten sposób, by pokryły się jej cienką warstwą.
  • 7. Zdejmujemy brytfannę (bez pokrywki!) z ognia i umieszczamy na 4 min. w piekarniku, którego drzwi pozostawiamy otwarte. Po wstępnym zapieczeniu, wyjmujemy brytfannę z piekarnika, temperaturę w nim zmniejszamy do 160°C, a naczynie stawiamy znów na ogniu.
  • 8. Wlewamy odsączony bulion (bez cebulek) i wino (mocne, garbnikowe, w ideale burgund) tak by niemal całkowicie przykryły mięso. Najczęściej wlewamy całą przygotowaną ilość wina, uzupełniając o bulion. Dodajemy dwie solidne łyżki przecieru pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe oraz gałązki tymianku, odciętą wcześniej skórę z bekonu (podczas duszenia będzie powoli rozsiewała swój aromat).
  • 9. Zagotowujemy danie, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku na jednej z niższych półek. Dusimy mniej więcej 2,5 godz. Co jakiś czas zaglądamy, weryfikując poziom sosu, w razie konieczności uzupełniamy pozostałym bulionem.
  • 10. Podsmażamy na maśle pokrojone w ćwiartki pieczarki. Warto jest pozostawić im nieco swobody, smażąc partiami. Gdy mięso już jest miękkię, rozpada się po wbiciu widelca, umieszczamy w brytfannie pieczarki i cebulki, piekąc wszystko jeszcze kilka minut.
  • 11. Danie powinno mieć dość gęstą konsystencję, w razie konieczności należy je przecedzić i gotując zredukować sos po czym na powrót umieścić składniki. Nigdy nie musieliśmy tego robić, proporcje dobrane są dość dobrze :)
  • 12. Podajemy z posiekaną natką pietruszki w towarzystwie chrupiącej bagietki i lampki wytrawnego wina, przenosząc się myślami pod dachy Paryża.
  • Życzymy smacznego,
  • Mr. & Mrs. Sandman

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy