Buraki z papryką

Pyszne buraki z papryką - zapasy na zimę! Dodaję do sałatek, ale buraki z papryką to przede wszystkim smaczna sałatka do drugiego dania. Zróbcie od razu kilka słoików!

Przetwory

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.9 z 291 głosów)

Składniki:

  • Buraki czerwone -5 kg
  • Papryka -1,5 kg
  • Cebula -750 g
  • Ocet -0,5 szkl
  • Cukier -0,5 szkl
  • Olej -0,5 szkl
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach
  • Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
  • Do buraków dodać, cukier, olej, ocet, sól, paprykę i cebulę.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny.
  • Później przekładamy buraki do garnka i na wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając do zagotowania.
  • Gorące buraki z papryką wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry nogami, nie pasteryzujemy.

Porady

Zobacz też: Buraki z czerwoną cebulą i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy