Buraki z papryką

Pyszne buraki z papryką - zapasy do słoików na zimę! Dodaję je do sałatek, ale buraczki z papryką to przede wszystkim smaczna sałatka do drugiego dania. Zróbcie od razu kilka słoików! Gwarantuję, że buraczki z papryką na zimę to jedne z przetworów, które polubi cała rodzina. Sprawdźcie przepis, jak zrobić buraczki z papryka do słoików.

Przetwory

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.88 z 303 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Przepis na buraczki z papryką do słoików jest bardzo prosty. Oto przygotowanie krok po kroku. Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
  • 2.Do buraków dodać, cukier, olej, ocet, sól, paprykę i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Dzięki temu buraczki z papryką na zimę będą idealnie smakowały!
  • 3.Później przekładamy buraki z papryką do garnka i na wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając do zagotowania. Gorące, aromatyczne buraczki z papryką wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry nogami, nie pasteryzujemy. Polecam zrobić więcej porcji, bo buraczki z papryką do słoika na zimę to hit wśród przetworów. Smakują przepysznie!

Porady

Buraki z papryką to absolutny klasyk. I chociaż lubię eksperymentować, robiąc np. Buraki z czerwoną cebulą i imbirem, często wracam do tego przepisu na buraczki z papryką na ciepło z przepisu babci. Buraczki z papryką w moim przepisie robię z octem (można też zrobić buraczki z papryką na zimę bez octu) - takie są moim zdaniem smaczniejsze i dłużej postoją w spiżarni. To dla mnie ważne, bo kiedy robię buraczki z papryką do słoika na zimę, to zależy mi, żeby niezależnie od temperatury w piwnicy, były zawsze pod ręką - smaczne i wartościowe. Mój przepis na buraki z papryką to efekt zbiorów z przydomowego ogródka - dorodne buraczki i papryka bez nawozu - to gwarancja smaku! Buraczki z papryką w słoikach nie muszą być pasteryzowane (chyba, że ktoś chce), ale ważne, aby użyć szczelnych, nowych, słoików. Bez trudu zamówicie takie w sklepach internetowych! 

Notka redakcyjna

Buraczki z papryką - sprawdzony przepis

Wśród wielu przepisów na przetwory z buraków, to właśnie buraczki z papryką do słoików na zimę cieszą się największą popularnością. Podobnie, jak kiszone buraki, możemy je wykorzystać na rożne sposoby. Buraki z papryką smakują świetnie w warstwowych sałatkach. Mogą urozmaicić przepis na sałatkę z soczewicą, granatem i burakami właśnie. Jednak najczęściej i najlepiej dodawać buraczki z papryką do drugiego dania. Będą pyszne, zarówno kiedy zrobimy gulasz wieprzowy, jak i roladę śląską.

Buraczki z papryką w słoikach

Buraczki z papryką w słoikach przygotowujemy do konsumpcji od razu, ale zależy nam przede wszystkim na dobrym ich przechowywaniu, aby korzystać z nich przez całą jesień i zimę, aż do wiosny i nowego sezonu na warzywa. Zapasy w słoikach to nie tylko tradycja naszych babć - buraczki z papryką na zimę to trend, który robi też coraz młodsze pokolenie kucharzy. I bardzo dobrze, bo to nie tylko dawka smaku, ale też cennych składników.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy