Pyszne buraki z papryką - zapasy do słoików na zimę! Dodaję je do sałatek, ale buraczki z papryką to przede wszystkim smaczna sałatka do drugiego dania. Zróbcie od razu kilka słoików! Gwarantuję, że buraczki z papryką na zimę to jedne z przetworów, które polubi cała rodzina. Sprawdźcie przepis, jak zrobić buraczki z papryka do słoików.
StockFood
(średnia 3.88 z 303 głosów)
Porady
Buraki z papryką to absolutny klasyk. I chociaż lubię eksperymentować, robiąc np. Buraki z czerwoną cebulą i imbirem, często wracam do tego przepisu na buraczki z papryką na ciepło z przepisu babci. Buraczki z papryką w moim przepisie robię z octem (można też zrobić buraczki z papryką na zimę bez octu) - takie są moim zdaniem smaczniejsze i dłużej postoją w spiżarni. To dla mnie ważne, bo kiedy robię buraczki z papryką do słoika na zimę, to zależy mi, żeby niezależnie od temperatury w piwnicy, były zawsze pod ręką - smaczne i wartościowe. Mój przepis na buraki z papryką to efekt zbiorów z przydomowego ogródka - dorodne buraczki i papryka bez nawozu - to gwarancja smaku! Buraczki z papryką w słoikach nie muszą być pasteryzowane (chyba, że ktoś chce), ale ważne, aby użyć szczelnych, nowych, słoików. Bez trudu zamówicie takie w sklepach internetowych!
Wśród wielu przepisów na przetwory z buraków, to właśnie buraczki z papryką do słoików na zimę cieszą się największą popularnością. Podobnie, jak kiszone buraki, możemy je wykorzystać na rożne sposoby. Buraki z papryką smakują świetnie w warstwowych sałatkach. Mogą urozmaicić przepis na sałatkę z soczewicą, granatem i burakami właśnie. Jednak najczęściej i najlepiej dodawać buraczki z papryką do drugiego dania. Będą pyszne, zarówno kiedy zrobimy gulasz wieprzowy, jak i roladę śląską.
Buraczki z papryką w słoikach przygotowujemy do konsumpcji od razu, ale zależy nam przede wszystkim na dobrym ich przechowywaniu, aby korzystać z nich przez całą jesień i zimę, aż do wiosny i nowego sezonu na warzywa. Zapasy w słoikach to nie tylko tradycja naszych babć - buraczki z papryką na zimę to trend, który robi też coraz młodsze pokolenie kucharzy. I bardzo dobrze, bo to nie tylko dawka smaku, ale też cennych składników.
Komentarze