Pyszne buraki z papryką to jeden z ulubionych pomysłów na przetwory, który co roku robi furorę w każdym domu. Takie zapasy przydadzą się na cały rok i będą wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Smakują każdemu, pasują do wielu dań, a do tego robi się je łatwo i szybko. Zobaczcie, jak zrobić buraki z papryką do słoików i wypełnijcie nimi swoje spiżarnie!
StockFood
(średnia 3.89 z 309 głosów)
Przygotowanie buraków: buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy je ze skórek i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie reszty warzyw: paprykę myjemy i wydrążamy z niej gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.
Buraki z papryką: starte warzywa mieszamy z pokrojoną papryką i cebulą. Dodajemy cukier, olej oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Gotowanie: warzywa z przyprawami przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż go zagotowania. Gorące buraczki z papryką wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry dnem.
Porady
- Buraki z papryką na zimę nie muszą być pasteryzowane. Najważniejsze, aby użyć szczelnych i czystych słoików. Warto więc zacząć ten przepis od porządnego umycia i wyparzenia naczyń oraz przetarcia zakrętek sokiem z cytryny.
- Kupując buraki, warto wybierać te średniej wielości, gdyż zwykle to właśnie one są najsmaczniejsze. Bardzo duże okazy bywają włókniste i twarde.
- W powyższym przepisie buraki gotujemy, ale można też je upiec. Wystarczy owinąć je folią aluminiową (bez obierania), a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Potem wystarczy je już tylko obrać i zetrzeć na tarce.
- Aby nie płakać podczas krojenia cebuli, wystarczy namoczyć ją przez kilkanaście minut w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowane warzywo będzie nam znacznie łatwiej pokroić.
- Aby przyspieszyć przygotowywanie tej sałatki, cebulkę i paprykę można też rozdrobnić w maszynce do mielenia z odpowiednią końcówką. Będą one wtedy jednak nieco mniej wyczuwalne w gotowych przetworach.
Jak zrobić buraki z papryką do słoików? To jedna z najprostszych receptur na domowe przetwory. Aby ją przygotować wystarczą dobrej jakości warzywa, a do tego tylko ocet, cukier i sól. Ten bazowy zestaw można jednak modyfikować, dorzucając do niego swoje ulubione przyprawy i dodatki. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne sałatki, świetnym wyborem będą pachnące listki laurowe, wyraziste ziele angielskie oraz pikantny chrzan. Z kolei tym, którzy wolą słodkie smaki, polecamy dodatkowo wzbogacić podstawową mieszankę łyżką miodu. Aby sałatka z buraków i papryki była nieco delikatniejsza, ocet można też częściowo zastąpić sokiem z cytryny.
Klasyczny przepis na buraki z papryką można też urozmaicić, dodając inne warzywa. Świetnie sprawdzi się tu tarta marchew lub drobno posiekany czosnek. Białą cebulę można też zastąpić czerwoną, która nie tylko będzie pasowała kolorystycznie, ale zmieni też odrobinę smak sałatki, dodając jej nieco więcej kwaśnej nuty. Do tego przepisu można użyć innych gatunków papryki. W składnikach podajemy tę czerwoną, jednak równie dobrze będzie pasowała tu zarówno ta żółta, zielona, jak i biała. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na oczyszczanie jej z gniazd nasiennych, aby w gotowych buraczkach nie znalazły się pestki z papryki.
Buraki z papryką do słoików to uniwersalny przepis, który można zaserwować na kilka sposobów. Najprostszym wariantem jest oczywiście pałaszowanie ich na zimno, od razu po otwarciu, jednak można je też podsmażyć na maśle lub oliwie. Dodatkowo warto je doprawić świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Jeśli lubicie buraczki na słodko, wymieszajcie gotowe przetwory ze świeżo startym jabłkiem lub łyżką miodu.
Tak przygotowane buraki z papryką i cebulką będą fenomenalnym dodatkiem do mięsnych pieczeni, kotletów, gulaszy czy klopsików. W wersji bezmięsnej buraczki najlepiej komponują się z kaszą gryczaną, soczewicą i wędzonym tofu. Podobnie, jak kiszone buraki, możemy je wykorzystać też jako składnik wielu sałatek i przystawek na zimno.
Przepis na buraki z papryką to tylko jeden z wielu pomysłów na domowe przetwory. Buraczki na zimę można przygotować na dziesiątki sposobów. Najczęściej przerabiamy je na surówkę, zupę czy ćwikłę, ale warto spróbować zrobić z nich na przykład konfiturę!
Nieco mniej popularnymi przepisami są także buraczane napoje. Choć zakwas i sok z buraka zaczynają już pojawiać się na naszych stołach, to wino z buraków wciąż pozostaje nieodkrytym przepisem. Te receptury powinny znacznie częściej pojawiać się w naszym menu, gdyż są bardzo zdrowe i przepyszne!
Komentarze