Sałatka z botwinki to sezonowa pyszność, którą możemy cieszyć się dość krótko, dlatego warto korzystać z tego przepisu wiosną i wczesnym latem. Jest lekka, wyrazista w smaku, a do tego pełna witamin i minerałów, więc powinniśmy wprowadzić ją do swojego menu. Jak ją zrobić, aby zachwycała smakiem i aromatem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis krok po kroku!
stockfood
(średnia 4.52 z 168 głosów)
Przygotowanie składników: Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Mniejsze listki botwinki układamy na talerzu w całości, a większe kroimy na drobniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Boczek: Plasterki boczku kroimy w małe paseczki i podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się z nich tłuszcz i staną się rumiane i chrupiące.
Sałatka z botwinki: Na listkach botwinki układamy pomidorki, paprykę, maliny oraz skwarki z boczku. Wszystko delikatnie mieszamy i polewamy sosem z oliwy, octu, miodu i przypraw.
Porady
- Sałatka z botwinki wspaniale sprawdzi się zarówno na lunch do pracy czy szkoły, jak i na lekki obiad. Taka sałatka z botwiny do obiadu wspaniale zastąpi zasmażaną kapustę czy buraczki na ciepło.
- Buraki i czosnek zawsze dobrze razem smakują, więc sałatka z botwinką świetnie komponuje się z przeciśniętym przez praskę świeżym ząbkiem czosnku lub ze szczyptą czosnku granulowanego. Warto również wykorzystać też do tego przepisu sezonowy czosnek niedźwiedzi.
- Jeśli chcecie aby sałatka z botwiną była bardziej sycąca, możecie dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki albo ugotowaną kaszę bulgur czy pęczak. Inny pyszny pomysł to sałatka z botwiną i batatem.
- Sos do sałatki najlepiej podawać oddzielnie. Sałatka dłużej zachowa swoją świeżość i chrupkość, jeśli nie będziemy polewać jej sosem w całości, a prosto na talerzach. Dzięki temu, resztki sałatki możemy spokojnie schować do lodówki i polać sosem kolejnego dnia.
Sałatka z liści botwiny świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub pestek czy orzechów. Najprostsze grzanki przygotujemy kroją chleb w kostkę i podsmażając go na patelni z przyprawami. Można tez przygotować grzanki z pokrojonej w bagietki lub bułki. Takie kromki warto zapiec z masłem czosnkowym lub ziołowym. Pysznie smakuje też sałatka z botwinki z groszkiem ptysiowym.
Jeśli chodzi o orzechy, najlepszym połączeniem będą te włoskie, ale świetnie pasują tu również płatki migdałów, nerkowce lub pistacje. Jeśli chcemy, aby orzechy miały jeszcze więcej smaku i aromatu, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Takie prażone orzechy nadadzą sałatce zupełnie nowego charakteru.
Sałatka z botwiny najlepiej smakuje ze zwykłym winegretem lub z wyrazistym sosem na bazie octu balsamicznego i oliwy. Do tego podstawowego zestawu można dodać również odrobinę miodu, musztardy oraz sosu sojowego. Jeśli jednak wolimy bardziej gęste i treściwe sosy, możemy użyć pasty tahini, majonezu lub masła orzechowego. Inny smakowity pomysł to sos ziołowy lub czosnkowy.
Jakie przepisy na sałatkę z botwinki warto przetestować? Jedną z najpopularniejszych wersji tego przysmaku jest sałatka z botwiny i fety. Połączenie młodych liści buraka ze słonym serem daje idealną kompozycję, którą można dodatkowo zbalansować słodkim sosem na bazie miodu. Inny pomysł to sałatka z botwiny i mozzarelli. Fanom serów posmakuje też botwinką w towarzystwie parmezanu czy grana padano, a nawet z bardziej wyrazistymi serami pleśniowymi, takimi jak camembert lub gorgonzola.
Inny pyszny i pożywny posiłek to sałatka z botwiny z jajkiem. Można użyć tu zarówno gotowanego na twardo, jak i na miękko jajka, a nawet takiego w koszulce. Jeśli lubicie bardziej chrupiące jajko, możecie też wymieszać sałatkę, a na jej wierzchu położyć sadzone jajko. Z kolei tym, którzy lubią mięsne dania posmakować może też sałatka z botwinki z boczkiem lub chorizo.
Fanom lekkich i dietetycznych przepisów spodoba się sałatka z botwiny i szpinaku, rukoli lub roszponki. Takie połączenie liści i sałat będzie doskonałą bazą do stworzenia niskokalorycznego posiłku. Jako dodatki sprawdzą się pomidory, ogórek, papryka czy zgrillowana cukinia. Do tego wystarczy dodać kurczaka, tuńczyka lub krewetki i pożywny, pełnowartościowy obiad gotowy! W wersji wegańskiej ten przepis można przygotować z naturalnym lub wędzonym tofu albo z ciecierzycą.
Komentarze