Sałatka z botwinki to sezonowa pyszność, z której warto korzystać szczególnie wiosną i wczesnym latem. Jest lekka, wyrazista w smaku, a do tego pełna witamin i minerałów, dlatego zasługuje na miejsce w codziennym jadłospisie. Jak ją zrobić, żeby zachwycała zbalansowanym smakiem i niecodziennym aromatem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis krok po kroku. Świeża sałatka z botwiny nigdy Wam się nie znudzi.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 169 głosów)
Botwina: dokładnie myjemy pęczek w zimnej wodzie. Większe liście rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Grubsze łodyżki siekamy. Małe buraczki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy łyżeczką soku z cytryny.
Sałata: opłukujemy liście pod bieżącą wodą i osuszamy je na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Rwiemy na mniejsze kawałki i łączymy z botwiną.
Pozostałe składniki: ser feta kroimy w kostkę. Orzechy włoskie kruszymy lub siekamy na drobniejsze cząstki.
Sałatka z botwinki: w salaterce delikatnie mieszamy liście sałat, buraczki i fetę. Posypujemy je ziarnami słonecznika, pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
- Wybierzmy do sałaty najładniejsze, mniejsze listki młodych buraczków. Z pozostałych liści możemy przyrządzić lekki chłodnik lub przygotować botwinkę na zimę.
- Proponujemy użycie chrupiącej sałaty rzymskiej, ale równie dobrze można wykorzystać rukolę, roszponkę lub szpinak, a nawet gotowy mix zielonych liści. Zadanie ułatwi również skorzystanie z mieszanki sałatkowej orzechów i nasion.
- Pokrojenie kruchego sera feta w ładną kostkę może wydawać się nie lada wyzwaniem. Proces ten ułatwi maczanie noża w gorącej wodzie.
- To lekkie danie wspaniale sprawdzi się zarówno na szybki posiłek do pracy lub szkoły, jak i na pożywny lunch. Sałatka z botwiny do obiadu może zastąpić zasmażaną kapustę lub buraczki na ciepło na talerzu z kotletami mielonymi lub pieczenią.
- Świeży czosnek dobrze komponuje się z botwiną i fetą. Delikatna sałatka z liści buraków zyska dzięki niemu nowy, nieco bardziej wyrazisty charakter. Warto również wykorzystać do tego przepisu sezonowy czosnek niedźwiedzi.
- Jeśli chcemy, żeby nasz prosta sałatka z botwinki dłużej zachowała świeżość, polejmy ją oliwą i sokiem z cytryny tuż przed podaniem. Mieszankę dobrze osuszonych liści, młodych buraczków, sera oraz posypki z nasion i orzechów możemy przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy spożyć ją najpóźniej na drugi dzień.
- Sałatka z botwinki najlepiej smakuje ze zwykłym winegretem lub z wyrazistym sosem na bazie octu balsamicznego i oliwy. Do tego podstawowego zestawu można dodać również odrobinę miodu, musztardy i sosu sojowego. Jeśli jednak wolimy bardziej gęste i treściwe sosy, możemy użyć pasty tahini, majonezu lub masła orzechowego.
Sałatka z botwiny i fety świetnie komponuje się z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek. Ich najprostszą wersję przygotujemy poprzez pokrojenie chleba w kostkę i podsmażenie go na patelni z przyprawami lub czosnkiem. Można też przyrządzić grzanki ziołowe z piekarnika z bagietki lub bułki. Takie kromki warto zapiec z masłem lub aromatyczną oliwą. Sałatka lub surówka z botwiny pysznie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub paluchami drożdżowymi.
Orzechy i nasiona, dzięki którym sałatka z botwiny zyskuje niepowtarzalny smak i bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, warto wcześniej uprażyć. W ten sposób uwalniamy ich aromat i sprawiamy, że stają się chrupiące. Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, pestki dyni i ziarna słonecznika, ale świetnie pasują tu również:
Ciekawym dodatkiem do sałatki z botwinki są pestki granatu. Delikatnie chrupią i zaskakują kubki smakowe kwaskowym, lekko cierpkim smakiem, który kontrastuje ze słodyczą młodych buraczków i słonym serem.
Jakie przepisy na sałatkę z botwinki warto przetestować? Jedna z najpopularniejszych wersji tego dania wykorzystuje słoną fetę, ale możemy również wypróbować łagodniejszą w smaku mozzarellę. Miłośnikom serów posmakuje też botwinka w towarzystwie parmezanu, camemberta lub gorgonzoli. Pomysłów na sałatkę z młodych liści buraków jest całe mnóstwo. Przedstawiamy niektóre z nich.
Jeśli chcemy, żeby surówka była bardziej sycąca, możemy dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki lub kaszę bulgur. Inny pyszny pomysł to sałatka z botwiną i batatem.
Sezon na botwinę trwa krótko, dlatego trzeba cieszyć się nim w pełni. Z zielonych listków z purpurowymi łodyżkami można przyrządzić takie pyszności jak:
Komentarze