Pieczone buraki mają piękną barwę i mnóstwo smaku. Warto wybierać niewielkie bulwy, które zmiękną szybko i równomiernie. Są zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Można serwować je do obiadu zamiast surówki, w formie przystawki (takiej jak wegańskie carpaccio) lub w pożywnej sałatce. Pieczenie buraków nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ZjedzPięknie
Przygotowanie: buraki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Możemy wyszorować skórkę szczoteczką lub szorstką stroną gąbki do naczyń. Najlepiej wybierać warzywa o podobnym rozmiarze, żeby upiekły się równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem.
Zawijanie: każdy burak oddzielnie umieszczamy na prostokątnych kawałkach folii aluminiowej. Szczelnie owijamy bulwy. Warto uformować sreberko w kopertę lub cukierek, tak żeby wewnątrz powstała kieszonka powietrza. Para wodna tworząca się w trakcie obróbki termicznej pomoże perfekcyjnie upiec warzywo. Do środka można też wlać kilka kropel oliwy i dodać zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn.
Pieczenie: układamy buraki zawinięte w folię na blaszce. Pieczemy je przez około 60 minut. Żeby sprawdzić, czy są gotowe, nakłuwamy je nożem o wąskim ostrzu lub metalowym szpikulcem. Jeśli uda nam się z łatwością przebić miąższ, możemy zakończyć pieczenie.
Obieranie: zdejmujemy skórkę z przestudzonych buraków. Jeśli są dobrze upieczone, powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Możemy pomóc sobie małym nożykiem lub obieraczką. Dobrze jest robić to w rękawiczkach, żeby nie ubrudzić rąk. Buraczki pieczone mogą też zafarbować drewniane elementy wyposażenia kuchni.
Pieczone buraki: możemy pokroić w łódeczki, plasterki lub kostkę, a także zetrzeć na tarce. Przydadzą się do zdrowej sałatki, wegetariańskiego carpaccio lub kanapki. Można podawać je zamiast surówki do obiadu. Pieczony burak dobrze komponuje się między innymi z kozim serem, szpinakiem, jabłkami i orzechami włoskimi.
Komentarze