Zasmażane buraczki to nieodłączny składnik tradycyjnego, polskiego obiadu. Doskonale komponują się z ziemniakami i kotletem mielonym lub tradycyjnym schabowym. Są idealnym dodatkiem do pieczonej kaczki. Co tu dużo mówić - buraczki zasmażane na ciepło są prawdziwym przysmakiem. Warto więc dowiedzieć się, jak je przyrządzać, by wyszły odpowiednio słodkie i kwaśne, miękkie i jednocześnie przyjemnie chrupiące.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Buraczki: 1 kg buraków (jest to około 7 średniej wielkości sztuk), opłukujemy dokładnie z ziemi pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, żeby w całości zakryła buraki. Gotujemy do miękkości około 60 minut. Potem odlewamy wodę, wyjmujemy buraki na płaski talerz i czekamy aż ostygną. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Do ścierania wybieramy średniej wielkości oczka.
Podsmażanie: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę i rozgrzewamy na patelni 3 łyżki masła. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę mieszamy z cebulą. Dodajemy też starte buraczki, cukier, sól oraz pieprz. Kiedy buraczki są już lekko podsmażone i wymieszane z cebulką, wlewamy do nich 2 łyżki octu jabłkowego. Sprawnie łączymy wszystkie składniki na patelni i smażymy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu.
Podanie: buraczki zasmażane na ciepło zdejmujemy z patelni i przekładamy do małych miseczek. Serwujemy z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. Do tego dodajemy sztukę mięsa w sosie myśliwskim, pieczoną kaczkę z żurawiną i jabłkiem lub też tradycyjny kotlet mielony.
buraczki - zobacz inne inspiracjePorady
- Słodszy smak potrawy uzyskamy wtedy, gdy do buraków dodamy trochę startego jabłka. Musimy dodać je w trakcie smażenia, by odpowiednio zmiękło i napełniło słodyczą smażone warzywa.
- Na udane buraczki zasmażane przepis jest prosty – trzeba je odpowiednio zakwasić. Jeśli więc nie mamy w domu octu jabłkowego, użyjmy 3 łyżek soku z cytryny. Uzyskamy ten sam efekt.
- Skórka z buraków będzie łatwiej schodzić, jeśli zaczniemy obierać warzywa, kiedy będą ciepłe. Warto założyć rękawiczki, by nie barwić dłoni purpurowym kolorem.
- Jak zrobić buraczki zasmażane w ekspresowy sposób? Zamiast je gotować, kupmy ugotowane w markecie. W ten sposób zaoszczędzimy ponad godzinę na przygotowanie tej potrawy.
- Do gotowania wybierajmy zawsze buraki tej samej wielkości. Wtedy ugotują się w tym samym czasie. Jeśli bierzemy mniejsze, powinny ugotować się w ciągu godziny. Gdy buraki są naprawdę duże, może trwać to nawet 90 minut.
- Buraki na ciepło możemy zrobić nie tylko na obiad i ciepłą kolację. Możemy również zrobić buraczki zasmażane do słoików. Wówczas, ciepłe jeszcze buraki przekładamy z patelni do czystych i wyparzonych, szklanych naczyń. Zakręcamy wieczko i pasteryzujemy. Dzięki temu zabiegowi mamy zapas ulubionego przysmaku na długo. I co najważniejsze – jest on zawsze pod ręką, gotowy do spożycia o każdej porze dnia i do każdego obiadu lub kolacji.
- Buraczki zasmażane na ciepło możemy przyrządzać nie tylko na maśle. Możemy smażyć je także na oleju, smalcu lub skwarkach.
- Buraczki zasmażane możemy przygotować w wersji ze śmietaną. Wtedy, pod sam koniec smażenia dodajemy śmietanę, zdejmujemy patelnię z ognia, mieszamy wszystkie składniki ze sobą i na chwilkę znów stawiamy patelnię na małym ogniu. Dusimy około 10 minut.
Komentarze