Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą

Oryginalne połączenie smaków, czyli soczysty arbuz, słona feta, dorodne oliwki oraz chrupiąca rukola sprawiają, że sałatka z arbuza to doskonała przekąska na imprezę w plenerze lub szybkie i zdrowe śniadanie. Sałatka z arbuzem i fetą najlepiej smakuje latem, zatem nie czekaj i przygotuj tę pyszną sałatkę. Zobacz przepis na sałatkę z arbuza, która podbije twoje kubki smakowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kawałki arbuza 1.

    Jak zrobić sałatkę z arbuza? To proste.  Myjemy arbuza w zimnej wodzie. Kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów. Skórki wyrzucamy. Jeśli arbuz ma pestki, wyjmujemy je. Plastry przekrawamy w taki sposób, aby z arbuza powstała kostka o średnich wymiarach 2 na 2 cm. Wstawiamy arbuza do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników sałatki. Rukolę myjemy w zimnej wodzie i za pomocą ręcznika papierowego delikatnie odciągamy wodę. Fetę kroimy w grubą kostkę. 

  • Piniowe 2.

    Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy orzechy piniowe. Piniole prażymy na suchej patelni przez około 1 minutę. Studzimy.  Wyjmujemy z lodówki wcześniej pokrojonego arbuza. Dodajemy do niego fetę, orzeszki piniowe, oliwki, posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem  i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę z arbuzem i fetą wstawiamy na 10 minut do lodówki. 

Porady

  • Jeśli masz problem z podzieleniem arbuza w równą kostkę, to polecamy zakup specjalnej ręcznej krajalnicy do arbuza, która pozwala wyciąć idealnie równe kwadraty. Sałatkę z fetą możesz zrobić także drążąc w arbuzie małe kulki – do wycinania możesz użyć wtedy łyżki do krojenia arbuza, która swoim kształtem przypomina łyżkę do lodów.
  • Sałatka z arbuza smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona i podana tuż po przygotowaniu, dlatego też jeśli planujesz podać taką sałatkę na imprezie lub uroczystym obiedzie kup arbuza dzień wcześniej i włóż go do lodówki. Wyjmij tuż przed rozpoczęciem pracy nad sałatką. 
  • Jeśli lubisz arbuzy możesz przygotować także sałatkę z arbuzem na słodko. 200g arbuza pokrój w dużą kostkę, kilka gałązek mięty umyj w zimnej wodzie i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Oddziel listki od łodygi i dodaj do arbuza. Pokrusz 50g białego twarogu. Dodaj 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego i delikatnie wymieszaj. Włóż sałatkę na 10 minut do lodówki. 

Notka redakcyjna

Dlaczego warto jeść arbuza

 

Arbuz zwyczajny zwany inaczej kawonem, pochodzi z Południowej Afryki, obecnie hoduje się go na całym świecie. Arbuz to rodzaj rośliny z rodziny dyniowatych o grubej, zielonej skórce i delikatnym zazwyczaj czerwonym miąższu. Arbuzy występują także w innych kolorach. Cechą charakterystyczną arbuza są czarne małe i twarde pestki, ale niektóre odmiany hodowlane, nie mają pestek. Arbuz wbrew powszechnej opinii nie jest owocem, lecz warzywem. Arbuz zawiera duża ilość wody (nawet 93%), dlatego doskonale nawadnia organizm. Arbuzy są bogate w składniki mineralne jak: miedź, żelazo, mangan, cynk, magnez. Zawierają także niewielka ilość sodu. W tym smacznym warzywie znajdziemy także witaminy potrzebne naszemu organizmowi przede wszystkim witaminę A, E i witaminy z grupy B. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy