Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety z dodatkiem lekko korzennej i pikantnej rukoli to idealna propozycja na upalne dni. Całość wieńczy orzeźwiający dressing ze świeżo mielonym pieprzem. Takie oryginalne połączenie smaków sprawia, że to doskonała przekąska na imprezę w plenerze lub szybkie i zdrowe śniadanie. Podajemy szybki przepis na sałatkę z arbuzem i fetą, która zachwyci całą rodzinę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki sałatka owocowa

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)

Sałatka z arbuza i fety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Arbuz: myjemy go w zimnej wodzie. Kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów. Odcinamy skórki, wraz z białą częścią. Jeśli arbuz ma pestki, wyjmujemy je. Plastry przekrawamy w taki sposób, żeby powstała kostka o średnich wymiarach 2 na 2 cm. Wstawiamy arbuza do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników sałatki.

  • 2.

    Rukola: myjemy ją w zimnej wodzie i za pomocą ręcznika papierowego delikatnie odciągamy wodę.

  • 3.

    Feta: wyjmujemy ją z opakowania, odsączamy i kroimy w grubą kostkę.

  • 4.

    Łączenie składników: arbuza wyjmujemy go z lodówki. Dodajemy do niego fetę, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem  i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę z arbuzem i fetą wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Porady

  • Jeśli mamy problem z podzieleniem arbuza w równą kostkę, to polecamy zakup specjalnej ręcznej krajalnicy, która pozwala wyciąć idealnie równe kwadraty.
  • Sałatkę z fetą można zrobić także drążąc w arbuzie małe kulki – do wycinania można użyć wtedy łyżki do krojenia arbuza, która swoim kształtem przypomina łyżkę do lodów.
  • Sałatka z arbuzem i fetą smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona i podana tuż po przygotowaniu. Jeśli ma być podana na imprezie lub uroczystym obiedzie warto kupić arbuz dzień wcześniej i włożyć go do lodówki. Wyjmujemy go tuż przed rozpoczęciem pracy nad sałatką.
  • Sałatkę z arbuzem i fetą możemy wzbogacić o orzechy piniowe, włoskie lub laskowe. Podobnie możemy zrobić z fetą. Zamiast niej możemy użyć innego sera solankowego, mozzarelli lub twarogu.
  • Dressing z soku cytryny, oliwy i pieprzu możemy zamienić na inny, np. ziołowy lub klasyczny winegret

Notka redakcyjna

Sałatka z arbuza i fety – inne propozycje

Sałatka z arbuza i fety cieszy się dużą popularnością w sezonie letnim, kiedy najbardziej doskwierają nam upały. Nic tak nie gasi pragnienia, dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście tego rodzaju połączeń, to koniecznie musicie to nadrobić.

  • Najpopularniejszą wersją jest sałatka owocowa z arbuzem. Tutaj mamy pełną dowolność. Sprawdzą się np. truskawki, czereśnie, różne rodzaje melona, porzeczki, czerwone, białe lub czarne.
  • Ciekawą propozycją jest też sałatka z arbuzem na słodko. Kroimy go w kostkę (ok. 200 g), dodajemy kilka gałązek mięty i pokruszony twaróg (ok. 50 g). Całość polewamy 2 łyżkami płynnego miodu wielokwiatowego i delikatnie mieszamy. Wkładamy sałatkę na 10 minut do lodówki. Przed podaniem możemy posypać ją uprażonymi orzechami włoskimi.
  • Arbuz dobrze łączy się także z wędlinami. Najlepsze będą produkty wysokiej jakości, np. szynka szwarcwaldzka, parmeńska lub prosciutto. Odpowiednie będą też owoce morza.

Sałatka z arbuzem, niezależnie od użytych składników, najlepiej smakuje schłodzona.

Co można zrobić z arbuza?

Arbuzy najczęściej jemy bez żadnych dodatków, są orzeźwiające, niezwykle soczyste i słodkie. Czasem jednak warto odejść od rutyny i najprostszych rozwiązań. Arbuz może grać główną rolę również w innych daniach. Jedną z naszych propozycji jest sałatka z arbuza i fety. Polecamy również kilka innych ciekawych przepisów:

Dlaczego warto jeść arbuza

 Arbuz zwyczajny zwany inaczej kawonem, pochodzi z Południowej Afryki, obecnie hoduje się go na całym świecie. To rodzaj rośliny z rodziny dyniowatych o grubej, zielonej skórce i delikatnym, zazwyczaj czerwonym miąższu. Arbuzy występują także w innych kolorach, popularny jest u nas również żółty. Cechą charakterystyczną są czarne małe i twarde pestki, ale niektóre odmiany hodowlane są bezpestkowe.
Wbrew powszechnej opinii arbuz nie jest owocem, lecz warzywem. Zawiera dużą ilość wody (nawet 93%), dlatego doskonale nawadnia organizm. Jest bogaty w składniki mineralne jak: miedź, żelazo, mangan, cynk, magnez. Zawiera także niewielką ilość sodu. W tym smacznym warzywie znajdziemy także witaminy potrzebne naszemu organizmowi przede wszystkim witaminę A, E i witaminy z grupy B. Dzięki bogactwie składników świetnie wpływa na organizm poddany działaniu wysokich temperatur.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy