Drink arbuzowy

Drink arbuzowy do orzeźwiający koktajl na lato na bazie owocowego miąższu i musującego wina. Lekko słodką kompozycję doskonale równoważy sok z limonki. Z kolei liście mięty dodają świeżości. Całość zawiera przyjemną ilość bąbelków, które wprawiają w dobry nastrój. Przepis na drink z arbuzem sprawdza się doskonale na wieczorne imprezy w ogrodzie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drink

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 145 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Drink arbuzowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Miąższ z arbuza: duży owoc kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy skórkę i wyjmujemy duże pestki.

  • 2.

    Dodatki: wyciskamy sok z limonki, odrywamy z gałązki liście mięty.

  • 3.

    Miksowanie: w shakerze mieszamy miąższ z arbuza z cukrem trzcinowym, białym winem musującym i sokiem z limonki. Dodajemy kostki lodu i energicznie wstrząsamy.

  • 4.

    Podawanie: drink arbuzowy przelewamy do szklanki. Opcjonalnie dodajemy kostki lodu i ozdabiamy listkami mięty.

Porady

  • Drink z arbuzem możemy przygotować także w blenderze. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i miksujemy na spójny koktajl.
  • Do drinków doskonale sprawdzi się włoskie prosecco lub hiszpańska cava.
  • Możemy dodać wytrawne lub słodkie wino i w ten sposób wpływać na smak koktajlu.
  • Do szklanki możemy wrzucić kilka plasterków limonki lub cytryny.
  • Jeśli nie chcemy dodatkowo rozcieńczać drinka, świetnym rozwiązaniem będą wielorazowe kostki, które doskonale utrzymują niską temperaturę w szklance.
  • W wersji bezalkoholowej zamiast wina musującego dolewamy wodę gazowaną.

Notka redakcyjna

Drink arbuzowy – warianty z innymi alkoholami

Alkoholowy koktajl z arbuzem i winem musującym to tylko jeden z wielu pomysłów na orzeźwiający aperitif. Poniżej kilka innych popularnych propozycji:

  • drink z arbuzem i wódką – na 250 g miąższu dodajemy 50 ml wódki. Świetnym uzupełnieniem kompozycji może być likier pomarańczowy (np. triple sec) lub kokosowy,
  • wariant z rumem – na porcję dla jednej osoby wystarczy 40 ml białego rumu. Całość uzupełniamy wodą gazowaną,
  • arbuzowe mojito – w tej wersji przygotowujemy drink bezpośrednio w szklance, tak jak w przepisie na klasyczne mojito. Wrzucamy kilka kawałków arbuza (sam miąższ), dodajemy 5–6 listków mięty, 2 plasterki limonki i syrop cukrowy. Rozgniatamy składniki przy pomocy muddlera (przyrząd barmański) lub małego tłuczka. Dodajemy 40 ml białego rumu i wodę gazowaną.

Jakie dodatki do drinków z arbuzem?

Aby koktajl z arbuzem i winem musującym był jeszcze bardziej kolorowy, a przy tym nadal lekki i orzeźwiający, możemy dodać:

  • kawałki lub kulki melona,
  • kilka świeżych truskawek,
  • plasterek ananasa,
  • inne aromatyczne zioła – np. bazylię lub rozmaryn.

W wersji na słodko możemy dodać napój gazowany o smaku cytrynowym lub sok, np. pomarańczowy lub tropikalny.

Drink arbuzowy – pomysły na dekorację

Do ozdoby koktajlu możemy wykorzystać:

  • kawałki owoców ze skórką – efektownie wyglądają plasterki arbuza pokrojone w trójkąty lub cząstki limonki,
  • kulki z arbuza – do ich przygotowania potrzebujemy małej barmańskiej łyżeczki do wydrążania owoców,
  • arbuzowe szaszłyki – na małe wykałaczki lub większe mieszadełka nadziewamy kawałki (lub kulki) arbuza. Przeplatamy je listkami mięty i plasterkami limonki.

Staramy się, aby dekoracja pasowała do składników, z których przygotowaliśmy koktajl. W trosce o środowisko nie używamy plastikowych słomek. Zamiast nich sięgamy po papierowe lub metalowe słomki wielokrotnego użytku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy