REKLAMA

Dżem z arbuza

Dżem z arbuza to świetny pomysł na zachowanie smaku lata na dłużej. Jest jednocześnie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych – z pewnością poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy domowych przetworów.  Świetnie urozmaici śniadania na słodko – można go dodawać do gofrów, kanapek, owsianek i wielu innych dań. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dżemy

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)


Dżem z arbuza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie arbuza: Arbuza kroimy w drobną kostkę, usuwamy z niego pestki. Następnie zasypujemy go cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny.

  • 2.

    Dżem z arbuza: Gdy arbuz puści sok, przekładamy go na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu przez około 50–60 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Kontynuujemy smażenie przez kolejne 20 minut. Gdy dżem nabierze gęstej konsystencji, przekładamy go do uprzednio wyczyszczonych i wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy je do wystudzenia.

Porady

  • Smak dżemu z arbuza można urozmaicić, dodając do niego odrobinę pasty waniliowej lub skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. 
  • Dżemów domowej roboty, o dużej zawartości cukru, nie trzeba pasteryzować. Słoiki wystarczy ułożyć do góry dnem i odłożyć do wystudzenia.
  • By domowe dżemy zachowały swą świeżość, należy je przekładać jedynie do dokładnie wyparzonych, szczelnych słoików. Ich nakrętki powinny być pozbawione jakichkolwiek uszczerbień czy śladów rdzy. 
  • Jeśli planujecie podarować bliskim dżem arbuzowy na prezent, możecie w łatwy sposób udekorować słoiki przy pomocy koronkowych lub bawełnianych kapturów. Wystarczy ułożyć je na wieczku, a następnie przewiązać ozdobnym, jutowym sznurkiem. 
  • Jeśli nie macie wiele czasu, możecie przygotować dżem z arbuza z żelfixem. W takiej wersji całość nie zajmie wam więcej niż 30 minut.
  • Przetwory z arbuza polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się w tym celu piwnica. Można je także umieścić w zamykanej szafce kuchennej (dobrze jednak, by była ona możliwie jak najbardziej oddalona od piekarnika czy kuchenki).
  • Sprawdźcie także nasze pozostałe przepisy na domowe dżemy.

Notka redakcyjna

Dżem z arbuza – inne wersje przygotowania

W zależności od tego, czy wolicie bardziej słodkie czy kwaskowate przetwory z owoców, dżem z arbuza możecie przygotować na kilka sposobów. Fanom słodkich smarowideł, polecamy spróbować go w aromatycznej wersji z dodatkiem soku z pomarańczy, laski wanilii i rumu. Jego przygotowanie nie różni się znacząco, od opisanego powyżej. Wystarczy podgrzać sok z cytrusów z dodatkiem cukru, wanilii i wody. Gdy całość zgęstnieje, do rondelka dodaje się pokrojonego arbuza. Na koniec całość łączy się z rumem i przelewa do czystych słoików. 

Jeżeli wolicie bardziej orzeźwiające przetwory, z pewnością przypadnie wam go gustu domowy dżem arbuzowy z miętą. Dżem można także przyrządzić z dodatkiem innych świeżych ziół, takich jak bazylia czy tymianek. Jeśli zaś wolicie bardziej klasyczne połączenia smakowe, możecie przygotować prosty dżem truskawkowo–arbuzowy. 

Dżem arbuzowy – do czego go dodawać?

Domowy dżem z arbuza fantastycznie podkreśli smak wielu dań. Można dodawać go do porannej owsianki lub jaglanki czy puddingu na bazie chia. Świetnie komponuje się także ze smakiem świeżo wypieczonych, chrupiących gofrów i bitej śmietany. Po posypaniu posiekanymi na drobno orzechami całość smakuje wprost fantastycznie.

Fanom klasyki polecamy przełożenie arbuzowym dżemem tradycyjnych naleśników. Równie dobrze wzbogaci on smak drożdżowych racuchów czy wyrośniętych, puszystych sodziaków. W najprostszej wersji można nim po prostu posmarować kromkę domowego chleba lub kawałek bagietki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy