Tort arbuzowy

Tort na letnie przyjęcie. Oto deser doskonały. Jest pełen owoców i fantastycznie orzeźwia. Ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Palce lizać!

torty

Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 średni arbuz
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • cukier puder do smaku
  • DO DEKORACJI: 200 g orzechów włoskich lub prażone płatki migdałów wiórki kokosowe
  • sezonowe owoce: truskawki, porzeczki, borówki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Górę i dół arbuza odetnij. Środek wytnij ostrym nożem, tworząc walec. Wyrównaj go, by był w miarę gładki. To ułatwi nakładanie kremu śmietanowego. Orzechy posiekaj, by powstały małe kawałki.
  • Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder do smaku. Arbuza wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym z soku. Łyżką nałóż porcje śmietany i rozsmaruj łopatką do masy.
  • Boki obsyp orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Górę udekoruj wiórkami kokosowymi. Owoce umyj, oczyść z szypułek I ogonków. Większe pokrój. Ułóż dekoracyjnie na wierzchu tortu arbuzowego. Schłodż kilka minut w lodówce lub podawaj od razu.

Porady

Śmietanę można zastąpić serkiem śmietankowym.

Zobacz przepis: tort z ciasta filo z musem czekoladowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy