Sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami. Całość podana w miseczce z melona. Idealna propozycja na letni lunch lub przystawkę na przyjęcie w ogrodzie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 146 głosów)

Składniki:

  • melon
  • 1/2 arbuza
  • 24 oczyszczone krewetki średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • mała czerwona cebula
  • garść liści mięty
  • garść liści bazylii
  • sól
  • sos: łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z czerwonego grejpfruta
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła ze smażenia krewetek (przestudzonego)
  • sól, pieprz

Posiłek:

Sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Melon przecinamy na pół, arbuz obieramy ze skóry, usuwamy pestki, oba miąższe wycinamy w kulki albo w kostkę.
  • Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Lekko studzimy.
  • Cebulę kroimy w cienkie krążki, liście mięty i bazylii siekamy. Łączymy z przygotowanymi owocami i krewetkami.
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość obficie oblewamy sosem. Podajemy w połówkach melona.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy