Piernik-wieniec świąteczny

Piernik w kształcie śwątecznego wieńca jest nie tylko pysznym ciastem, ale i efektowną dekoracją. Dodatkowo, możemy nawet powiesić go na ścianie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik wieniec

Czas przygotowania:
1godz. 25min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 157 głosów)

Składniki:

  • Piernik:
  • 17 i 1/2 dag cukru muscovado
  • 8 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 35 dag mąki plus do podsypywania
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • łyżka przyprawy do piernika
  • jajko
  • Do dekoracji:
  • 50 dag cukru pudru
  • kolorowa pasta do barwienia żywności (opcjonalnie)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Piernik-wieniec świąteczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukier
  • miód i masło podgrzewamy w rondlu
  • aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i bąbelkującą masę gotujemy przez 1–2 min
  • mieszając aż wszystko się dobrze połączy. Odstawiamy
  • aby ostygło
  • przynajmniej przez 10 min. Mąkę
  • szczyptę soli
  • sodę i przyprawy mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą masę miodową i jajko
  • mieszamy
  • aby wszystko się połączyło
  • po czym delikatnie zagniatamy elastyczne
  • gładkie ciasto.
  • Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki
  • aby odpoczęło na co najmniej 30 min. Po wyjęciu pozostawiamy je w temperaturze pokojowej
  • aż zmięknie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta odcinamy
  • resztę owijamy folią i odkładamy. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 i 1/2 cm.
  • Używając talerza lub dna tortownicy jako szablonu
  • wycinamy z ciasta koło o śr. 20 cm. Przenosimy je na przygotowaną blachę
  • ostrym nożem wycinamy środek
  • aby powstał pierścień o szer. 7 cm. Całe odcięte ciasto rozwałkowujemy
  • wycinamy z niego za pomocą rozmaitych foremek różne kształty ciasteczek (gwiazdki
  • choinki
  • bałwanki
  • dzwoneczki
  • półksiężyce i śnieżynki)
  • aby nimi ozdobić wieniec – potrzebujemy 20¬25 sztuk.
  • Układamy je na przygotowanej blasze. Pieczemy 10–12 min
  • zamieniając półki w połowie pieczenia. W górnej części pierścienia
  • za pomocą noża lub szpikulca robimy otworek na przeciągnięcie sznurka lub wstążki. Przenosimy na kratkę
  • aby stygło. Cukier mieszamy z pastą dekoracyjną i wystarczającą ilością wody
  • aby uzyskać gęsty lukier.
  • Przenosimy go do szprycy z końcówką o bardzo małym otworku i ozdabiamy pierniczki. Pozostawiamy do wyschnięcia przez 1–2 godz. Używając lukru
  • smarujemy pierniczki pod spodem i przyklejamy je do wieńca. Może leżeć na stole lub
  • jeżeli chcemy go powiesić
  • przeciągamy przez otworek wstążkę. Piernikowy wieniec będzie smaczny co najmniej przez 2 tygodnie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy