Piernik-wieniec świąteczny

Piernik w kształcie śwątecznego wieńca jest nie tylko pysznym ciastem, ale i efektowną dekoracją. Dodatkowo, możemy nawet powiesić go na ścianie!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Piernik:
  • 17 i 1/2 dag cukru muscovado
  • 8 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 35 dag mąki plus do podsypywania
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • łyżka przyprawy do piernika
  • jajko
  • Do dekoracji:
  • 50 dag cukru pudru
  • kolorowa pasta do barwienia żywności (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cukier, miód i masło podgrzewamy w rondlu, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i bąbelkującą masę gotujemy przez 1–2 min, mieszając aż wszystko się dobrze połączy. Odstawiamy, aby ostygło, przynajmniej przez 10 min. Mąkę, szczyptę soli, sodę i przyprawy mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą masę miodową i jajko, mieszamy, aby wszystko się połączyło, po czym delikatnie zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
  2. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki, aby odpoczęło na co najmniej 30 min. Po wyjęciu pozostawiamy je w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta odcinamy, resztę owijamy folią i odkładamy. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 i 1/2 cm.
  3. Używając talerza lub dna tortownicy jako szablonu, wycinamy z ciasta koło o śr. 20 cm. Przenosimy je na przygotowaną blachę, ostrym nożem wycinamy środek, aby powstał pierścień o szer. 7 cm. Całe odcięte ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego za pomocą rozmaitych foremek różne kształty ciasteczek (gwiazdki, choinki, bałwanki, dzwoneczki, półksiężyce i śnieżynki), aby nimi ozdobić wieniec – potrzebujemy 20¬25 sztuk.
  4. Układamy je na przygotowanej blasze. Pieczemy 10–12 min, zamieniając półki w połowie pieczenia. W górnej części pierścienia, za pomocą noża lub szpikulca robimy otworek na przeciągnięcie sznurka lub wstążki. Przenosimy na kratkę, aby stygło. Cukier mieszamy z pastą dekoracyjną i wystarczającą ilością wody, aby uzyskać gęsty lukier.
  5. Przenosimy go do szprycy z końcówką o bardzo małym otworku i ozdabiamy pierniczki. Pozostawiamy do wyschnięcia przez 1–2 godz. Używając lukru, smarujemy pierniczki pod spodem i przyklejamy je do wieńca. Może leżeć na stole lub, jeżeli chcemy go powiesić, przeciągamy przez otworek wstążkę. Piernikowy wieniec będzie smaczny co najmniej przez 2 tygodnie.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Boże Narodzenie piernik Święta wieniec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze