Szczupak pieczony zawsze robi wrażenie i smakuje wszystkim. Choć ta ryba gości na naszych stołach głównie w okresie świątecznym, warto przyrządzać ją zdecydowanie częściej. W czym tkwi sekret idealnie soczystej ryby z chrupiącą skórką? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na szczupaka w piekarnika!
istock
(średnia 4.43 z 178 głosów)
Przygotowanie ryby: Szczupaka patroszymy, oczyszczamy z łusek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rybę kroimy na dzwonki o szerokości ok. 3 cm (głowy nie wyrzucamy, a zostawiamy na bulion). Kawałki ryby przyprawiamy solą, smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na każdym posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Pieczenie ryby: Tak przygotowanego szczupaka układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na około 25 minut.
Porady
- Jeśli zależy nam na chrupiącej, przyrumienionej skórce, kilka minut przez końcem pieczenia, powinniśmy rozwinąć folię i podpiec odkrytą rybę jeszcze chwilę.
- Wybierając szczupaka, należy zwrócić uwagę na jego skrzela. Jeśli mają intensywny kolor to znaczy, że ryba jest świeża. Unikajmy ryb z brązowymi skrzelami.
- Kupujmy niewielkie szczupaki o wadze do 2 kilogramów. Większe okazy będą mniej smaczne.
- Jeśli ryba ma zapach mułu, wystarczy natrzeć ją solą i sokiem z cytryny. Po godzinie zapach powinien zniknąć.
Szczupak pieczony w dzwonkach, filetach czy w całości, to banalnie prosty przepis, który nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy dobrej jakości ryba, podstawowe przyprawy, świeże zioła i cytryna. Przygotowania należy zacząć od marynowania ryby. Rybie mięso najlepiej natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możemy zapiec rybę z odrobiną masła, oliwy lub całkowicie bez tłuszczu. Porcje ryby możemy ułożyć razem na blaszce lub owinąć każdy filet osobno w sakiewki z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Dzięki szczelnemu woreczkowi, szczupak pieczony w folii pozostanie maksymalnie soczysty i aromatyczny. Z kolei szczupak pieczony na blasze w piekarniku, będzie wyglądał bardziej efektownie i można go zaserwować w całości na stół.
Szczupak pieczony w całości powinien spędzić w piekarniku około 1 godzinę, a szczupak pieczony w dzwonkach, już tylko 20-30 minut.
Ziemniaki, kasza czy ryż to klasyka, która sprawdzi się do każdej ryby, ale co jeszcze podać do szczupaka? Do tej ryby fantastycznie pasują wszelkiego rodzaju sosy, na ciepło i zimno. Warto więc podać tę rybę w sosie śmietanowym, sosem chrzanowym, koperkowym lub czosnkowym. Świetnym dodatkiem do ryby jest także lekka sałatka, na przykład z pora, selera czy z czerwonej, białej lub kiszonej kapusty. Dobrym wyjściem jest też szczupak pieczony z warzywami w jednym naczyniu. W tym wypadku możemy jednocześnie możemy upiec rybę oraz dodatki i podać naczynie z piekarnia prosto na stół!
Ta ryba świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, jak i gotowana. Można z niej zrobić pulpeciki, roladę, zapiekankę czy galantynę. Pysznymi wariantami, szczególnie popularnymi na świątecznym stole, są też szczupak faszerowany pieczony i szczupak w galarecie.
Komentarze