Wegańskie ciasto makowe z pomarańczami

Wegańskie ciasto makowe z pomarańczami i inne słodkości to propozycje nie tylko dla wegan. I choć przygotowanie wypieków bez produktów odzwierzęcych początkowo może wydawać się trudne, z odpowiednim przepisem na pewno się uda. Warto wypróbować przepisy przed świętami czy spotkaniami, na których będą weganie lub po prostu chcemy przetestować, jak smakuje wegańskie ciasto makowe z pomarańczami.

Ciasta

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na karmelizowane pomarańcze: Pomarańcze sparzamy i bardzo cienko kroimy. Wdę podgrzewamy z cukrem na patelni na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W karmel wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min, aż pomarańcze będą miękkie. Odcedzamy i odkładamy.
  • 2.Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 20 cm i wysokim brzegu (przynajmniej 8 cm) smarujemy olejem. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i brzegi tortownicy tak, aby lekko na siebie zachodziły.
  • 3.Mąkę, margarynę, cukier, mleko sojowe, sok pomarańczowy i wanilię umieszczamy w naczyniu urządzenia miksującego. Ubijamy przez 1 min za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie kremowa. Dodajemy mak i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy z pomarańczami.
  • 4.Pieczemy 50–55 min, aż będzie złotobrązowe i sprężyste w dotyku. Przetestujmy, wbijając patyczek w ciasto. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Odwracamy ciasto, aby pomarańczowe plastry były na wierzchu.

Porady

Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:

  • do ciasta wegańską margarynę
  • drobny cukier
  • drobno posiekaną skórkę pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy