REKLAMA

Pakowaniec drożdżowy

Pakowaniec drożdżowy  to bogaty w smaku świąteczny wypiek. Pełny orzechów laskowych, rodzynek,  migdałów, daktyli i fig. Smak wzbogacono o konfiturę pomarańczową. Do przygotowania nie tylko na Boże Narodzenie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
5godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 15 dag mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Do zaczynu dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól, skórkę cytrynową, wanilię i sparzone i osączone rodzynki. Wyrabiamy ciasto, dolewamy masło, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Orzechy ucieramy z połową cukru, 2 białkami i łyżką esencji waniliowej. Zmielone, blanszowane migdały ucieramy z resztą cukru, białek i wanilii. Konfitury z pomarańczy osączamy i podsuszamy w piekarniku. Bakalie tniemy na paseczki.
  • 3. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ciasta wykładamy na blachę (30 x 20 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Natłuszczonymi palcami rozciągamy ciasto na całą powierzchnię formy. Na tym rozkładamy masę migdałową, a na niej połowę bakalii i konfitur. Przykrywamy warstwą ciasta, na to wykładamy masę orzechową, na nią – resztę bakalii i konfitur. Przykrywamy pozostałym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy 45 min w temp. 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy