Pomarańczowe ciasto makowe

Ocena:

4.45 (176)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. Dodatkowo pomarańczowe ciasto makowe przygotowuje się w szybszy sposób niż tradycje drożdżowe ciasto.

Składniki:

  • pomarańcze  2 szt.

  • cukier  200 g

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • jajka  3 szt.

  • jogurt naturalny  200 ml

  • olej  80 ml

  • masło  1 łyżka stołowa

  • mak  60 g

  • cukier puder  80 g

Pomarańczowe ciasto makowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy ok. 70 ml soku. Cukier mieszamy z połową otartej skórki pomarańczowej, aż stanie się pomarańczowy i mocno pachnący cytrusem. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce. Pomarańczowy cukier ucieramy z jajkami, jogurtem i 50 ml soku pomarańczowego, aż uzyskamy gładką mieszaninę. Dosypujemy przesianą mąkę i szybko łączymy z olejem.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Foremkę keksową o długość 30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i napełniamy połową ciasta. Ugotowany i przemielony mak mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Za pomocą widelca robimy wzór marmurkowy. Pieczemy 50–60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy na kratce na 15 min. Pomarańczowe ciasto z makiem wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.

    iStock-maka-pszenna-
  • Krok 3:

    1–2 łyżki soku pomarańczowego ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier. Dekorujemy schłodzone ciasto i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.

    skorka-pomaranczowa-iStock-min

Porady

Na makowiec najlepszy będzie niebieski mak, który należy sparzyć i następnie utrzeć tradycyjnie w makutrze. Można też użyć odpowiedniej maszynki do mielenia o drobnych oczkach. Warto też sięgnąć po delikatniejszy w smaku biały mak, który znany jest z tradycyjnych rogali świętomarcińskich.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne