Pomarańczowe ciasto makowe

Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. Dodatkowo pomarańczowe ciasto makowe przygotowuje się w szybszy sposób niż tradycje drożdżowe ciasto.

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1. Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy ok. 70 ml soku. Cukier mieszamy z połową otartej skórki pomarańczowej, aż stanie się pomarańczowy i mocno pachnący cytrusem. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce. Pomarańczowy cukier ucieramy z jajkami, jogurtem i 50 ml soku pomarańczowego, aż uzyskamy gładką mieszaninę. Dosypujemy przesianą mąkę i szybko łączymy z olejem.
  • iStock-maka-pszenna- 2. Foremkę keksową o długość 30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i napełniamy połową ciasta. Ugotowany i przemielony mak mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Za pomocą widelca robimy wzór marmurkowy. Pieczemy 50–60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy na kratce na 15 min. Pomarańczowe ciasto z makiem wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.
  • skorka-pomaranczowa-iStock-min 3. 1–2 łyżki soku pomarańczowego ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier. Dekorujemy schłodzone ciasto i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.

Porady

Na makowiec najlepszy będzie niebieski mak, który należy sparzyć i następnie utrzeć tradycyjnie w makutrze. Można też użyć odpowiedniej maszynki do mielenia o drobnych oczkach. Warto też sięgnąć po delikatniejszy w smaku biały mak, który znany jest z tradycyjnych rogali świętomarcińskich.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy