Pomarańczowe ciasto makowe

Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. 

Ciasta

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy ok. 70 ml soku. Cukier mieszamy z połową otartej skórki pomarańczowej, aż stanie się pomarańczowy i mocno pachnący cytrusem. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce. Pomarańczowy cukier ucieramy z jajkami, jogurtem i 50 ml soku pomarańczowego, aż uzyskamy gładką mieszaninę. Dosypujemy mąkę i szybko łączymy z olejem.
  • 2.Foremkę keksową o długość 30 cm dokładnie natłuszczamy i napełniamy połową ciasta. Mak mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Za pomocą widelca robimy wzór marmurkowy. Pieczemy 50–60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy na kratce na 15 min. Ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.
  • 3.1–2 łyżki soku pomarańczowego ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier. Dekorujemy schłodzone ciasto i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy