Rogaliki z masą makową

Ocena:

4.46 (163)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Rogaliki z masa makową to łatwe w przygotowaniu, kruche i chrupiące słodkości na świąteczny podwieczorek. Przygotowując większa ilość masy makowej, będziecie mogli cieszyć się różnorodnymi deserami podczas rodzinnych spotkań. 

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • masło  200 g

  • sól  1 szczypta

  • jajka  2 szt.

  • drożdże  40 g

  • cukier trzcinowy  60 g

  • migdały  50 g

  • cukier  2 łyżki stołowe

  • masa makowa  85 g

  • miód  2 łyżki stołowe

  • rodzynki  60 g

  • migdały  100 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • cynamon  1 łyżeczka

Rogaliki z masą makową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: przesianą mąkę łączymy z masłem pokrojonym w kostkę, solą, całym jajkiem i żółtkiem (białko odkładamy). Pokruszone drożdże posypujemy cukrem. Po kilku minutach, gdy staną się płynne, dodajemy je do mąki. Zagniatamy, owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godz.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Na nadzienie: do masy makowej dodajemy miód i rodzynki. Odparowujemy masę na
    małym ogniu przez 10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone migdały, skórkę pomarańczową w cukrze oraz cynamon. Odstawiamy.

    miod-iStock-min
  • Krok 3:

    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Tniemy na prostokąty o wym. 12 x 18 cm, te z kolei – po przekątnej – na trójkąty. Na każdy nakładamy porcję nadzienia makowego i zawijamy ciasto, formując kształt rogalika. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy odłożonym białkiem. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi migdałami i grubym cukrem. Pieczemy 12–15 min w temp. 185°C.

    iStock-maka-pszenna-min

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne